Výrobci přípravků na hubnutí nemusí garantovat účinnost svých produktů, nejde totiž o léky

Česká populace stále tloustne. Každý rok naroste počet obézních až o jedno procento. Lidí s nadváhou a obezitou je v zemi zhruba 60 procent. Důsledek zůstává stejný - málo pohybu a hodně snězeného jídla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jídlo nás obklopuje na každém kroku, pracovní schůzkou počínaje a třeba večerní společenskou událostí konče. Ochutnávat a těšit se z dobrého jídla není nic špatného, problém nastává v okamžiku, kdy se z ochutnávání stane neovladatelná potřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O účinnost přípravků na hubnutí se zajímala redaktorka Květa Moravcová

Většina lidí chce pak svou nadváhu řešit rychle a hlavně bezbolestně a sáhne po přípravku na hubnutí. Jenže žádný z těchto výrobků nedokáže donutit člověka hýbat se, a proto je podle obezitologa Petra Suchardy neúčinný.

„Bohužel žádné z přípravků nemají tu vlastnost, že by tohle mohly změnit. To znamená žádné rozpouštěče tuku, kyseliny takové či onaké, žádné zázračné zkratky. Účinnost těchto látek je zcela na úrovni takzvaného placeba, čili látky, o které dobře víme, že žádný účinek nemá,“ potvrzuje Sucharda.

Na českém trhu je zhruba dva tisíce přípravků na hubnutí. Žádný z nich není lékem, všechny patří mezi potravinové doplňky. A to znamená, že výrobci nemusejí garantovat jejich účinnost, pouze bezpečnost, vysvětluje profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Dostálová:

„Protože se jedná o potraviny, tak není garantován účinek, který by tyto doplňky měly mít. To je na rozdíl od léků, kde léky musí mít účinek a ten je ověřen mnoha klinickými studiemi, než je příslušný lék povolen.“

Označení některých výrobků mate zákazníky

Právě označení "vědecky prověřeno" uvedené na obalech některých přípravků na hubnutí může zákazníky mást. Producent totiž mohl nechat přípravek testovat na několika lidech, byť s pozitivními účinky, a pak výrobek takto označit.

Jenže podle profesorky VŠCHT v Praze Jany Čopíkové znamená označení "vědecky prověřeno" dlouhodobé zkoumání přípravku.

„Vědecky prověřeno je velice složitá otázka. Především člověk musí hledat informace ve vědeckých článcích, které vždycky mají poznatky založené na tom, že mají větší skupinu lidí, problémem se zabývají delší dobu, navíc jsou oponovány odborníky,“ říká Čopíková.

Klinické studie jsou navíc velmi drahé a provádí je pouze farmakologické společnosti, které tak zjišťují účinky testovaných léků.

Podtrženo, sečteno - podle odborníků mohou přípravky na hubnutí v redukci váhy pomoci, ale jen když se jejich uživatelé hýbou. Ale jak velká je účinnost přípravků, tedy o kolik by pacienti zhubli bez jejich užívání, nikdo neví, protože výrobci klinické studie provádět nemusejí, nemusejí tedy ani garantovat účinnost svých produktů.

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme