Česko je favoritem v souboji o sídlo systému Galileo

Česko má na dosah vítězství v souboji o sídlo evropského navigačního systému Galileo – rozhodnutí má padnout v prosinci v Bruselu. Radiožurnálu to pod slibem anonymity řekl vysoce postavený diplomatický zdroj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

navigační systém Galileo

navigační systém Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

Podle něj by o umístění Galilea měli téměř určitě na konci roku rozhodnout ministři dopravy členských zemí Evropské unie.

Favoritem je Praha

Česko je hlavním favoritem na zisk sídla Galilea. Ve hře jsou i Němci a Nizozemci, kteří ale mají podle diplomatů mnohem nižší podporu.

Podle informací Radiožurnálu záleží hlavně na Belgičanech, kteří teď Unii předsedají. Galileo provizorně sídlí v Bruselu a Belgie by mohla chtít, aby se v době nedostatku peněz nevynakládaly prostředky na jeho stěhování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska informuje o šancích Česka být sídlem získat centrály systému Galileo

Centrum systému

Pokud Česko sídlo získá, vznikne v Praze administrativní centrum systému. To bude dohlížet i na pobočky v západní Evropě. Evropský navigační systém má začít fungovat za 4 roky. Bude stát 3,5 miliardy eur.

„Já bych řekl, že bychom měli zůstat na zemi a my teď musíme začít velmi intenzivně lobovat, aby bylo jednání v prosinci pro nás úspěšně zakončeno,“ řekl na Rádiu Česko Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro kandidaturu České republiky na sídlo Evropského úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem Galileo.

Sídlo Galilea je podle něj technický úřad a pokud by ČR uspěla, znamenalo by to příliv zahraničních firem. „Museli by sem přijíždět všichni, kteří by s Galileem chtěli jednat. V Česku by se dělaly všechny smlouvy, certifikace, marketing včetně Public relations. Znamenalo by to také zapojení všech úřadů a institucí ČR,“ dodal.

Galileo by měl být obdobou GPS

Družicový systém Galileo bude stát tři a půl milionu eur a má být evropskou protiváhou či obdobou amerického systému GPS. Jeho nejznámější službou bude vlastně stejná možnost, jakou mohou využívat lidé u GPS, tedy především navigace pro řidiče.

„Údržba globálního systému GPS je trochu pozadu. Takže musíme počítat s tím, že přesnost systému bude klesat. Tady se nemluví o konkurenci systému, ale o doplňování. Jsou to samotní Američani, kteří by byli rádi, abychom měli v orbitu aspoň 30 či 40 satelitů, které jsou na určité úrovni kompatibilní,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu .mp3

Co se týče sídla úřadu, podle Dobeše by to měla být budova bývalé České konsolidační agentury v ulici Janovského v Praze 7. „Budova je de facto renovovaná a nebude potřeba nějakých velkých speciálních úprav. Ani z bezpečnostních důvodů. Provoz úřadu by měla zajišťovat Evropská komise. Jediná ztráta je, že oni budou prvních pět let platit pouze jedno euro nájem,“ upřesnil.

Milan Kopp, Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme