Ministři zahraničí zemí EU proberou situaci v Gruzii

Jak se postavit za Gruzii? V Lucemburku o tom budou jednat unijní ministři zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gruzie - území

Gruzie - území | Foto: ČRo

Gruzie dva a půl roku po válce. Dnešní situaci této země budou na schůzce v Lucemburku hodnotit ministři zahraničí evropské sedmadvacítky.

Jde hlavně o to, jak Rusko plní dohodu, která ukončila srpnovou válku před 2 lety. Gruzie tehdy přišla o dvě části svého území. Jižní Osetii a Abcházii.

Dvě hlavně rusky mluvícím obyvatelstvem obydlené oblasti Gruzie obsadilo Rusko a záhy uznalo jejich nezávislost na vládě v Tbilisi. Ruské satelity se ale dočkaly uznání už jen od Venezuely, Nikaraguy a trpasličí republiky Nauru v Tichém oceánu.

Evropská unie považuje Abcházii i Jižní Osetii stále za integrální součást Gruzie. Asociační dohoda, o které právě začala s Tbilisi jednat, by se tak vztahovala i na tyto oblasti. Ty jsou ale de facto mimo svrchovanou moc Gruzie.

Ministři zahraničí Unie také budou analyzovat dodržování dohody o příměří Ruskem. Jde například o přítomnost jeho vojáků na území, které Unie považuje za gruzínské.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme