Choleře podléhá stále víc Haiťanů. Zemřelo už 250 lidí

Nejméně 250 lidí už zahubila na karibském Haiti epidemie cholery. Nemocí z kontaminované vody se nakazily zatím přes tři tisíce Haiťanů. OSN potvrdila první nemocné už i v hlavním městě Port-au-Prince. Podle tamních úřadů jde ale zatím jen o lidi, kteří si choleru přivezli z oblastí, kde už se rozšířila. A teď jsou v izolaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v táboře

Lidé v táboře | Foto: Pavel Polák

Existují obavy z rychlého šíření epidemie ve stanových táborech kolem metropole Port au Prince. V nich živoří od ledna přes milion lidí, které připravilo o střechu nad hlavou devastující zemětřesení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji s cholerou informuje Jan Prokeš

Tempo epidemie zatím není závratné. Zahraniční zdravotnické organizace působící v nejchudší latinskoamerické zemi ale varují, že zvlášť děti z provizorních táborů jsou hodně zranitelné a se střevním onemocněním nevydrží dlouho bojovat.

Nebezpečí zvyšuje údajně i skutečnost, že je cholera na ostrově Hispaniola relativní novinkou a místní proto nemají vůči ní rozvinuté protilátky. Podle optimistických hlasů se už ale boj s epidemií daří v oblasti jejího ohniska severně od metropole vyhrávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Haiti na Rádiu Česko popsal Jan Mrkvička, zástupce ředitele sekce humanitární a rozvojové spolupráce společnosti Člověk v tísni.

Podle Jana Mrkvičky, zástupce ředitele sekce humanitární a rozvojové spolupráce společnosti Člověk v tísni, který se z Haiti vrátil v pátek, byla epidemie rozpoznána pozdě a teď všichni dělají co mohou, aby ji zastavili. On sám však v oblastech zasažených cholerou nebyl. Jeho tým pracuje v jiných oblastech, kde se zatím nemoc nešíří.

Pacienti s cholerou trpí intenzivními průjmy a zvracením. Rychle ztrácí vodu, bez pomoci proto nevydrží dlouho. Nemoc je ale poměrně snadno léčitelná antibiotiky a zavodňováním organismu.

Milan Kopp, Martina Mašková, Jan Prokeš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme