ČSSD se prý bude snažit podle svých představ upravovat zákony

Sociální demokracie ovládla vůbec poprvé v historii Senát. Podle jejího místopředsedy Zdeňka Škromacha se bude nyní strana hlavně snažit změnit navrhované zákony tak, aby odpovídaly jejím představám. S vítězstvím v Senátu se kromě jiného také skoro automaticky pojí funkce předsedy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úspěšný kandidát ČSSD do Senátu - Zdeněk Škromach

Úspěšný kandidát ČSSD do Senátu - Zdeněk Škromach | Foto: Tomáš Adamec

Spekuluje se o jménech Milana Štěcha, Aleny Gajdůškové či o víkendu zvoleného senátora Škromacha. „Zítra odpoledne se sejde senátní klub. Pokud jde o otázku personální, ta bude následovat až poté a je plně v kompetenci senátního klubu,“ řekl nově zvolený senátor Zdeněk Škromach. Podle něj bude ČSSD respektovat poměrné zastoupení v Senátu na jednotlivých postech a pozicích tak, aby byla zohledněna vůle voličů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a předseda senátu za ODS Přemysl Sobotka ve Světě o osmé.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po volbách do Senátu prohlásil, že vláda bude muset se sociální demokracií vyjednávat o korekcích reforem. „Měla by hledat shodu už v Poslanecké sněmovně. Pokud to tak nebude, budeme se snažit upravit zákony tak, aby to odpovídalo představě sociální demokracie,“ řekl Škromach.

Jedná se převážně o důchodovou reformu a obecně všechny zákony, které se týkají škrtů. „Všichni víme, že je potřeba šetřit, ale záleží na tom, na kom se bude šetřit,“ podotkl místopředseda ČSSD Škromach.

Rozdílný pohled pravice a levice

Podle stávajícího předsedy Senátu Přemysla Sobotky ale vytváří středopravicová vláda změny tak, aby ochránila republiku před krizí. To, kde se bude šetřit je podle něj rozdílným pohledem, který má pravice a levice.

Sobotka navíc odmítá, že by opozice nedostala prostor k reformám se vyjádřit. „Nevím, co chtějí. Středopravicová vláda nemůže vládnout podle not levice,“ poznamenal předseda Senátu.

Senát | Foto: Tomáš Adamec

Podle vlády hrozí, že kdyby Senát zdržoval projednání úsporných kroků, nestihly by se schválit do konce roku. Proto ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje vyhlásit stav legislativní nouze. „Stav legislativní nouze je ale možný pouze ve Sněmovně,“ uzavřel Sobotka s tím, že se naopak bojí toho, že v Senátu zavládnou obstrukce.

Senát schvaluje ústavní soudce, kteří mohou rušit zákony. Vloni například dokonce zrušili volby. Souhlas obou komor parlamentu je nutný a Sněmovna nemůže Senát přehlasovat při schvalování vojenských misí, při schvalování mezinárodních smluv (například česko-vatikánská smlouva, dohoda s USA o protiraketové obraně), při změně volebních pravidel, při změnách ústavy.

Deset senátorů může nyní, stejně jako deset poslanců, navrhovat kandidáta na prezidenta.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme