Demokraté v USA směřují k volební porážce. Kalifornie může být výjimkou

Američtí demokraté se připravují na těžké ztráty. V kongresových a guvernérských volbách podle předvolebních průzkumů ztratí kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. Jak bude vypadat složení Senátu, není jasné. V Kalifornii ale podle všeho demokraté své pozice uhájí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy americké

Spojené státy americké | Foto: Emanuel Macoun

Hollywood je možná synonymem amerického filmového průmyslu, slávy a bohatství. Ale jen kousek od Kodak Theater, místa, kde se vyhlašují Oskaři, působí ulice a domy mírně řečeno ošuntěle. Lidé jsou naštvaní. Nezaměstnanost je v Kalifornii dvanáctiprocentní, tedy o 2 procenta vyšší než národní průměr. Stát se potýká s nedostatkem financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z ulic Los Angeles připravil americký zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Většina místních z toho viní republikánského guvernéra rakouského původu Arnolda Schwarzeneggera: „Každého tady naštval. Tlačil na snížení platů státních zaměstnanců a nevěděl, co dělá,“ tvrdí 25ti letý Tom. Šedesátiletý Crag přitakává: „Není schopný dát lidi dohromady. Neví, jak to funguje. Proto máme takové problémy.“

To všechno nahrává demokratickému kandidátovi Jerry Brownovi. „Už jednou guvernérem Kalifornie byl a tenkrát se nám vedlo dobře,“ říká Crag. Větší šance na vítězství dávají demokratu Brownovi i průzkumy. Podle nich vede nad republikánskou kandidátkou, podnikatelkou a miliardářkou Meg Whitmanovou o 6 procent.

Těsnější je souboj o křeslo v senátu. Demokratka Barbara Boxerová zastupuje Kalifornii už 18 let. Letos se proti ní postavila za republikánskou stranu někdejší šéfka společnosti Hewlett Packard Carly Fiorina. Průzkumy dávají oběma zhruba stejné šance na vítězství.

Crag ale věří demokratce Boxerové, volby prý vyhraje, protože víc rozumí Kaliforňanům. Carly Fiorinová je podle něj pro Kalifornii příliš radikální.

Názory z ulic Los Angeles potvrzují, že demokraté přijdou příští týden pravděpodobně o hodně míst v Kongresu a na postech guvernérů států, ale Kalifornie bude zřejmě výjimkou.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme