Důvěra v domácí ekonomiku klesá

Důvěra v českou ekonomiku klesá. Index měřící víru spotřebitelů „v lepší zítřky“ v říjnu oslabil o 1,2 bodu. Ukazatel důvěry podnikatelů pak po zářijovém propadu stagnoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Vyplývá to z dnes zveřejněných závěrů šetření Českého statistického úřadu, podle kterého tak souhrnný index důvěry v říjnu propadl v porovnání se zářím o 0,1 bodu.

Nejen na to, co to z pohledu domácí ekonomiky znamená, se Rádio Česko zaměřilo společně s ředitelem penzijního fondu ING a někdejším ministrem financí Jiřím Rusnokem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rádio Česko o tématu hovořilo s ředitelem penzijního fondu ING a někdejším ministrem financí Jiřím Rusnokem

Úspěch ČSSD v senátních volbách mnozí komentátoři považují za projev nespokojenosti voličů s reformami. Podobně jako snížení spotřebitelské důvěry. S tím Jiří Rusnok příliš nesouhlasí:

„Já bych to nespojoval příliš s reformami, protože zatím jsme žádné reformy neviděli. Takže spojovat to s nějakými úvahami o tom, že to či ono se možná bude měnit, mi nepřipadá až tak konkrétní.“

Na snížení spotřebitelské důvěry ale podle něj nepochybně měly vliv avizované škrty vládní koalice.

„Škrty, ten tlak na úspory ve veřejných rozpočtech bezesporu budou mít vliv na snížení spotřebitelské důvěry, ale k tomu bych ještě přidal pokračující vysokou nezaměstnanost. Celkově trh práce zatím nesignalizuje nějaké výrazné známky oživení, a proto ta opatrnost řekl bych u obyvatelstva logicky přetrvává,“ zdůraznil Rusnok.

Podle nedávného průzkumu Provident Financial se počet lidí, kteří se obávají budoucnosti zvýšil meziročně z 67 na 85 procent oslovených.

K tomu Jiří Rusnok podotkl, že výrazná nejistota určitě stále existuje, a ta je zřejmě opodstatněná, protože odráží celkové hospodářské klima nejenom v Česku, ale i v Evropě a možná i v některých jiných částech světa. Česká ekonomika je na tom nicméně podle něj ‚relativně velice dobře‘.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme