Po odsouzeném šéfovi záložny se slehla zem

9. červenec 2003
Pod kůži

Zakladatel První pražské družstevní záložny Martin Říhá prý toužil od dětství mít svou vlastní banku. Jejím založením si svůj sen o vlastní bance splnil. O peníze tak ale přišly stovky střadatelů. Soud ho kvůli tomu spolu s dalšími poslal za mříže. Martin Říha však záhadně zmizel.

V roce 1996 založil šestadvacetiletý Martin Říha První pražskou družstevní záložnu. Klienti mu svěřili sta miliony korun, které zmizeli neznámo kam. O tři roky později Říhu zadržela Policie a skončil ve vazbě. V prosinci ho soud poslal na deset let do vězení. Odvolal se a protože mu vypršela lhůta pro pobyt ve vazbě, propustili ho. Po týdnu na svobodě zmizel. Hovoří tisková mluvčí Policie Diana Bušková.

Diana Bušková: Vyšetřujeme verze všechny. To znamená, že vůbec nevylučujeme, že pan Říha je v tuto dobu již v zahraničí, a také je možné, že se stal obětí násilného trestného činu. Není vyloučeno, že tedy pan Říha vlastně zinscenoval svůj únos.

Pro pomoc trestnému činu podvodu je stíhána i manželka Martina Říhy. O důvodech stíhání hovoří státní zástupce Boris Havel.

Boris Havel: V inkriminované době jako státní příslušnice Ukrajiny, která neměla povolení pracovní vůbec v této zemi, vybírala z peněz složených družstevníky na účet PPDZ, statisícové až milionové částky. Ačkoliv tato dáma neměla k tomu žádné oprávnění.

Před uvězněním Martina Říhy zmizely peníze z účtu kampeličky. Dodnes nikdo neví, o jakou částku vůbec šlo. V médiích se hovoří o sto třiceti pěti až dvě stě sedmdesáti milionech korun. Jaký je na tuto částku názor bývalého generálního ředitele záložny Petra Bubeníčka?

Petr Bubeníček: Nám sdělil obvinění, že jsme okradli zhruba tři tisíce klientů o asi čtyři sta milionů korun. My jsme ale čtyři sta milionů korun nikdy od klientů nepřijali.

Kdo je vlastně Martin Říha? Přežil těžkou autohavárii a od té doby si stěžoval na svou psychickou labilitu. Přitom ale vlastnil dvě desítky firem. Byl to tedy geniální manažer nebo případ pro psychiatra? Získali jsme záznam rozhovoru s Martinem Říhou z listopadu roku 1999, který jsme pořídili těsně před jeho zatčením.

Ukázka rozhovoru: Jsem svým způsobem ještě idealista, který nebyl seznámen s nástrahy a ústrky, kterých se mohu od lidí, kterými jsem byl obklopen, dočkat.

Jestli vymyslel obchody Martin Říha opravdu sám, nevíme. Jisté však je, že nebyl jediný, kdo úspory střadatelů zneužil. Po celou dobu Říhovy vazby se objevovala celá řada vyděračů, kteří se snažili získat alespoň část zmizelých peněz. Tyto snahy vyvrcholily loupežným přepadením rodičů. Hovoří matka Martina Říhy Marie Říhová.

Marie Říhová: Nejdřív mě svázali, dali roubík do pusy a strašně do mě bouchali. Muže mordovali dva, ten měl větší sílu, tak ho zmordovali tak, že zůstal v bezvědomí ležet na podlaze.

Všechny zvláštní a podezřelé okolnosti okolo Martina Říhy navozují mnoho otázek. Jednou z nich je ta, kolik je vlastně obětí jeho podnikatelských aktivit. Patří k nim všichni klienti kampeličky, my, daňoví poplatníci, kteří hradíme ztráty záložny a také jeho rodiče. Obětí své vlastní hry je zřejmě i Martin Říha sám.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu