Zveřejněné dokumenty o irácké válce šokovaly svět. Americké úřady zatím mlčí

Statisíce tajných dokumentů americké armády, které podrobně mapují válku v Iráku, se o víkendu dostaly na internet. Zveřejnil je server WikiLeaks a mimo jiné z nich vyplývá, že v Iráku zemřelo o 15 tisíc víc civilistů, než se zatím uvádělo. Zveřejněná data tak zpochybňují oficiální údaje americké administrativy. Dokumenty obsahují také informace o krutých případech mučení iráckých vězňů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Jak na Rádiu Česko uvedl washingtonský zpravodaj ČRo Vít Pohanka, americká média o záležitosti informují, ale úřady na celou situaci reagovaly pouze několika skoupými prohlášeními.

„Mluvčí ministerstva obrany jen označil zveřejnění dokumentů za ostudné, za něco, co může ohrozit životy mnoha Iráčanů, kteří spolupracují s Američany a jejich spojenci. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová nechtěla obsah zveřejněných dokumentů komentovat s tím, že je to v kompetenci Pentagonu. Dodala ale, že je nezodpovědné citlivé informace dát na internet,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Statisíce tajných dokumentů americké armády se dostaly na internet. Téma pro Víta Pohanku a bývalého ministra kultury irácké vlády Mufída Jazairiho.

Informace o tom, že v Iráku zemřelo o 15 tisíc civilistů víc než americké úřady připouštěly, je podle zpravodaje šokující pro část americké veřejnosti, která se o Irák až tak nezajímala.

„Protože některé nevládní organizace už dlouhodobě upozorňovaly, že obětí na životech je mnohem více, než byly oficiální statistiky USA. Existují například internetové stránky ‘Irácké sčítání mrtvých‘, které pečlivě dávají dohromady informace z místa. Existují i studie, které zpochybňovaly oficiální informace o počtu mrtvých,“ uvedl.

Organizace, které se zasazují o lidská práva, proto také žádají vyšetřování celé záležitosti jak iráckou, tak i americkou vládou. Pokud se ale nezvedne nějaká velká vlna veřejného rozhořčení, nedá se podle zpravodaje očekávat, že k vyšetření a potrestání viníků dojde.

V iráckých podmínkách by se případ vyšetřoval jen těžko

Mufíd Jazairi, bývalý ministr kultury irácké vlády, na Rádiu Česko upozornil, že v současných iráckých podmínkách by se celý případ vyšetřoval velmi těžko. „Zvláště, když byly rozpoutány mohutné akce teroristických organizací a různých milicí,“ uvedl.

Většina lidí v Iráku se podle něj na zveřejnění dokumentu dívá jako na akt, který má jisté politické cíle v Iráku nebo v samotných Spojených státech. Podle Jazairiho se ale nedá vyloučit, že k mučení ve věznicích docházelo.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme