Musaion - Národopisné muzeum Národního muzea

23. říjen 2015

Národopisná expozice Národního muzea v pražském Letohrádku Kinských slaví letos na podzim pět let od svého znovuotevření.

Stálá expozice Musaionu představuje výběr z celkového počtu 200 tisíc dokladů lidové kultury českých zemí i ostatních částí Evropy s důrazem na slovanské oblasti. Kromě prohlídky vystavených předmětů se ale návštěvníci mohou s lidovou kulturou seznamovat i aktivně, například prostřednictvím kurzů lidových řemesel a tanců. Činnost Musaionu, stálou expozici, krátkodobé výstavy a doprovodné programy představil vedoucí etnografických sbírek Petr Janeček.

Musaion připravuje také novou výstavu s názvem Nové pověsti české. Tato netradičně pojatá výstava představuje lidovou kulturu současnosti a dokládá tak, že lidová tradice přežívá i dnes, ve věku televize, internetu a mobilních telefonů. Cílem výstavy je prezentace běžných součástí každodennosti, u kterých převažuje autenticita, kolektivní tradování a spontánní tvořivost - od céček a památníků až po trampské zpěvníky a punkové oděvy. O koncepci "výstavy o folkloru atomového věku" hovořil jeden z jejích autorů Adam Votruba.

Céčka (z výstavy „Nové pověsti české“)
autor: Jana Šafaříková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.