Nová liberecká radnice chce prozkoumat dluhy po lyžařském šampionátu

Na jiný termín dnes musel ministr školství Josef Dobeš odložit schůzku s věřiteli, kterým organizátoři světového lyžařského šampionátu v Liberci dluží přes 108 milionů korun. Ministr před časem přišel s návrhem, jak by stát mohl tyto dluhy alespoň částečně uhradit. Zaplacení dluhu rovnoměrně rozdělil mezi svůj resort, ministerstvo financí a město Liberec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát města Liberec

Magistrát města Liberec | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstva školství a financí by přispěla věřitelům 50 miliony korun. Dalších 25 milionů by pak přidalo město Liberec. Zástupce věřitelů, Vojtěch Hlaváček, si před časem spolupráci s ministrem Dobešem pochválil a řekl, že má konečně pocit, že si s věřiteli ‘všichni nehrají jen na schovávanou‘.

„Nemyslím, že by se město Liberec hrálo na schovávanou. Nicméně po komunálních volbách se situace trošku změnila a je potřeba, aby nová politická reprezentace k tomu našla svoji cestu, protože zastupitelstvem města ani jeden z návrhů ministra Dobeše ještě neprošel,“ řekl v Ozvěnách dne liberecký zastupitel a lídr sdružení Liberec občanům Jiří Šolc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu ministra školství na částečné uhrazení dluhů po lyžařském MS státem jsme v Ozvěnách dne hovořili s libereckým zastupitelem Jiřím Šolcem.

Pro návrh ministra Dobeše, že by město Liberec mělo samo na úhradu dluhu přispět 25 miliony, by Šolc podle svých slov z několika důvodů nehlasoval.

„Jednak proto, že my neznáme přesně, kdy dluh vznikl, dále tam není poměrné splácení Svazů lyžařů a také liberecká městská kasa je ve špatné kondici. Liberec má svoji zodpovědnost jak mistrovství skončilo, minimálně v etické rovině určitě. Dluhy jsou ale za občanským sdružením a to má nějaké své právní konsekvence,“ uvedl.

Šolc také zopakoval, že požaduje, aby hospodaření organizátorů libereckého šampionátu prověřil forenzní audit. „Prostudoval jsem část účetnictví a mám podezření, že se tam nehospodárně nakládalo s některými prostředky, ale je potřeba aby se na to podívali odborníci,“ dodal.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme