Klimatické změny ovlivnily lidskou evoluci

25. říjen 2010
Monitor

Pokud klimatické změny přinesou oteplení a sucho, dokážou se lidé adaptovat? Studie afrických Jorubů naznačuje, že by k tomu dojít mohlo.

Jorubové jsou jednou z největších etnických skupin západní Afriky. Území, na němž žijí, zahrnuje suchý a neúrodný Sahel na jižním okraji Sahary a Jorubové se v historických dobách museli přizpůsobit vysychání životního prostředí. Vědci ze Stanfordovy univerzity zjišťovali, jestli to nějak ovlivnilo jejich genetický profil. Logickou volbou pro hledání změn byl gen FOXI1, který kromě jiného ovlivňuje hospodaření s vodou v ledvinách.

Vědci zjistil, že 85 % Jorubů vlastní shodnou sekvenci genetické informace, která je příliš dlouhá na to, aby se její výskyt dal vysvětlit náhodnými rekombinacemi nebo přeskupováním částí genu. Současnou podobu genu podle vědců nejlépe vysvětluje přirozený výběr. Délka „genetického podpisu“ ukazuje, že gen Jorubů se změnil před 10 000 až 20 000 lety – tedy v období, do kterého klademe počátky desertifikace Sahary. Sekvenci, kterou vlastní Jorubové, vědci objevili i v dalších oblastech světa. Zjistili, že s vysokou frekvencí se vyskytuje v nízkých zeměpisných šířkách, kde je vyšší pravděpodobnost „vodního stresu“. Je proto pravděpodobné, že selekční tlak byl spojený s klimatem.

Zdroj: NewScientist, BMC Evolutionary Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.