ČSSD chce v Opavě primátora, jako ve Frýdku-Místku

Ve Frýdku-Místku i v Opavě se vítězná sociální demokracie snaží vyjít úspěšně také z koaličních jednání. Zatímco frýdecko-místecký magistrát má již jasný včetně pozice primátora, a to i bez tradiční podpory komunistů, v Opavě jí původní koaliční záměr krachl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední krok z frýdeckého zámku na Zámecké náměstí, poslední krok putování s "Křížem krajem"

Poslední krok z frýdeckého zámku na Zámecké náměstí, poslední krok putování s "Křížem krajem" | Foto: Jiří Mayer

Obyvatelé Opavy rozdali ve volbách karty dosti nečekaně. Jednoznačným vítězem se zde stalo opoziční sdružení SOS pro Opavu, zastoupené Pavlou Brady. Předběhlo vládnoucí ČSSD a zcela porazilo ODS. Voliči vyjádřili touhu po změně.

Ještě minulý týden se však ostatní strany snažily vítěze vyšachovat společnou koalicí. ČSSD, ODS a lidovci však nakonec převahu jediného hlasu neustáli. Neúspěch jejich plánu má na svědomí nespokojený sociální demokrat Radim Křupala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Knitl natáčel v opavských ulicích i s lídry ČSSD a SOS pro Opavu, kteří si rozdělují místní radnici

Jak řekl Českému rozhlasu, teď už se jedná o pohodlnější koalici s vítězem voleb. Pavla Brady pád původní koalice uvítala: „Rozhodně bych to považovala jako podvod na voliče,“ tvrdí.

Mezi ČSSD a SOS pro Opavu však nyní probíhají náročná jednání o obsazení kanceláře primátora. „Respektuji většinový názor naší organizace, že mít primátora je důležité pro prosazování volebního programu,“ řekl za ČSSD Křupala.

Pavla Brady však naznačila, že stejnou podmínku má i její sdružení. „My jsme jednoznačně vyjádřili požadavek, že chceme primátorku. To přání našich voličů je jednoznačné,“ argumentuje.

Kolotoč jednání pokračuje v úterý. Zcela mimo hru navíc v Opavě nejsou ani lidovci.

Frýdek-Místek: ČSSD již s komunisty nepočítá

Komunisté z Frýdku-Místku odcházejí po dvanácti letech z vedení města do opozice. Magistrát povede vítězná ČSSD s lidovci a Věcmi veřejnými.

Třetí nejúspěšnější strana teď končí v opozici spolu s druhou ODS, stranou TOP 09 a hnutím Nezávislí. Lídr komunistů Ivan Vrba to přičítá nedostatečnému volebnímu výsledku.

„My jsme také v skrytu duše doufali, že z těch pěti půjdeme tak na šest, na sedm, a pak už bychom byli fakt solidní partner, protože většina jednoho, dvou je opravdu málo,“ počítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr komunistů Frýdku-Místku Ivan Vrba hodnotí pro Radiožurnál volební výsledky

„Ale bohužel to dopadlo takhle. Sice jsme obhájili počet hlasů z minulého volebního období, ale stoupl počet členů zastupitelstva a to se myslím na tom taky podepsalo.“

KSČM se dostala do městské rady poprvé v roce 1998, od roku 2002 vládli její zástupci se sociálními demokraty.

Martin Knitl, Michal Schoffer, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme