Pražský IKEM zatím zůstává bez přednosty

Klinika transplantační chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny zatím zůstane bez přednosty. Ve výběrovém řízení vedení ústavu nikoho nevybralo. O post v prestižním pracovišti se ucházejí dosavadní přednosta Miloš Adamec a Jiří Froněk. Ten ale čelí nařčení svého soupeře Adamce a dalších chirurgů z IKEM, že opsal jejich práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEM

IKEM | Foto: Tomáš Adamec

Froněk měl údajně podvádět ve své dizertační práci z roku 2004, kdy podle tvrzení Adamce opsal výsledky výzkumu na tenkém střevě od jiných chirurgů ze Slovenska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj kauzy kolem výběrového řízení na přednostu IKEM shrnula ve Světě o druhé reporérka Petra Benešová

Vedení IKEMu chce proto s rozhodnutím počkat, až se celá situace vyřeší. Nelíbí se mu také, že Miloš Adamec přišel s obviněním o plagiátorství teprve potom, co se rozběhlo výběrové řízení. To ale Adamec odmítá.

„Moje reakce je ano, ať se vše prošetří, a jsem rád, že vedení IKEM komunikuje. Já jsem tohoto konkurenta přece nepřivedl do výběrového řízení, šel jsem normálně slušně do výběrového řízení a nemám s tím nic společného. Já jsem to neplagioval, svoje tituly jsem si obhájil v pořádku,“ zdůraznil Adamec.

Franěk se chce bránit u soudu

Stanovisko k Froňkově dizertační práci má vypracovat lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Na tento posudek vedení ústavu čeká. Naopak napadený Froněk, který už několik let pracuje na prestižní londýnské klinice, se chce proti nařčení bránit u soudu.

„Bylo poškozeno nejen moje jméno, ale i jméno IKEM, což považuji za velmi závažné. Bylo poškozeno jméno univerzity, která samozřejmě dostane veškeré dokumenty, protože univerzita mi titul udělila, univerzita má právo mi ho odebrat. Byla velmi závažně poškozena má osobní čest, toto poškození je do určité míry nevratné, takže veškeré dokumenty má k dispozici advokátní kancelář a já budu dále postupovat podle jejího doporučení,“ uvedl Froněk.

O konkurz se začala zajímat i Česká lékařská komora. Podle jejího prezidenta Milana Kubka může být neplatný celý konkurz od samého začátku.

Martin Hromádka, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme