Výrobci pervitinu berou útokem polské lékárny

Ostravští policisté se zlobí na Polsko. Výrobci pervitinu ze slezského příhraničí totiž ve velkém nakupují léky na výrobu této drogy právě u našich severních sousedů. Při poslední akci zatkli ostravští kriminalisté pětici pachatelů, kteří si jezdili pro medikamenty do nedalekých polských měst Vlodislavi a Ratiboře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablety, léky

Tablety, léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Policejní akce s krycím názvem Sicko patří k jedné z největších v tomto roce. Policie zasadila citelnou ránu ostravskému podsvětí,“ řekl policista Radovan Vojta.

Policisté nicméně přiznávají, že bojují s větrnými mlýny. Drogová scéna velmi rychle zareagovala na přísnější režim v českých lékárnách, kde si léky s obsahem pseudoefedrinu už nelze běžně koupit.

Začala proto využívat blízkost hranic a medikamenty dealeři ze Slezska nakupují v polských lékárnách. Stejně to dělali pachatelé, které teď kriminalisté zatkli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o skupování léků obsahujících pseudoefedrin v polském pohraničí v Odpoeldním Radiožurnálu.mp3

Také Polsko chce omezit volný prodej léků obsahujících pseudoefedrin. Hned tři nejčastěji prodávané léky by měly být dostupné pouze na recept. Musí to ale nejdříve schválit polský ústav pro kontrolu léčiv, což potrvá ještě několik měsíců.

Protidrogoví experti vědí o tom, že v lékárnách v pohraničí se léky obsahující pseudoefedrin prodávají ve velkém. Kromě klientů z Česka se je ale naučili využívat i samotní Poláci.

Podle ostravských policistů si výrobci pervitinu jezdí pro léky nejen do Polska, ale i do slovenských lékáren.

Petr Vavrouška, Andrea Brtníková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme