V mnoha městech zřejmě vyhrají velké koalice

Po druhém kole senátních voleb už regionálním politikům nestojí nic v cestě a postupně přibývá měst, kde je dohoda o vládě před podpisem. Na obzoru je řada velkých koalic, což se nemusí líbit republikovým stranickým šéfům. Regiony však rozhodují samostatně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chomutovská radnice

Chomutovská radnice | Foto: Tomáš Šácha

ODS a ČSSD nejspíš dojednají společnou vládu v Plzni. Jasno je také v Jihlavě, kde koalici sestaví ČSSD, ODS a KDU-ČSL, a také ve Frýdku-Místku. Smlouvu zde podepsali sociální demokraté, lidovci a Věci veřejné. Zástupci ODS a ČSSD by měli vládnout společně také v Brně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lucie Husárová shrnuje pro Odpolední radiožurnál aktuální politická jednání o stranickém složení českých radnic

Ústí nad Labem: „velká trojkoalice“

Ústí nad Labem povede koalice tří stran – vítězné ČSSD, ODS a Strany zdraví, sportu a prosperity. Jméno primátora zatím není jasné. ČSSD chce kandidáty nominovat i podle preferenčních hlasů. Jak říká předseda okresního sdružení sociální demokracie Arno Fišera, nejdůležitější je dohoda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda okresního sdružení sociální demokracie v Ústí nad Labem Arno Fišera o kandidátech na primátora

České Budějovice: velká koalice proti Thomovi

Intenzivně se vyjednává v Českých Budějovicích, žádný jednoznačný výsledek se však ještě nerýsuje. Je možné, že radnici nepovede vítěz, tedy Občané pro Budějovice, které do voleb vedl bývalý primátor Juraj Thoma.

Podle Hospodářských novin je v Českých Budějovicích nejpravděpodobnější dohoda ODS a ČSSD s podporou komunistů, která by Thomu a jeho lidi vyšachovala ze hry. Lídr ČSSD Josef Průcha řekl Radiožurnálu, že s ODS ještě oficiálně nejednali.

Juraj Thoma jen konstatoval, že situaci v rukou má právě ČSSD a je na ní, ke komu se přikloní. Otázkou také je, jak by se dohoda ODS s ČSSD za podpory KSČM líbila šéfovi ODS Petru Nečasovi.

Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) | Foto: Tomáš Adamec

Chomutov: kritici Řápkové odstaveni

Podobně zajímavý je i vývoj v Chomutově, kde volby vyhrálo seskupení Pro Chomutov. Největší předvolební kritik vedení města sice skončil druhý, na radnici však vládnout nejspíš nebude.

Jeho hlavní cíl – vytvořit koalici bez účasti obou velkých stran – se nezdařil. Na vládě se budou nakonec podílet ČSSD, ODS, TOP 09 a Severočeši.cz. Primátorem by se měl stát sociální demokrat Jan Mareš, o obsazení dalších křesel ve vedení jedná koalice dnes.

Liberec: ODS v opozici

Liberecká ODS míří po dvaceti letech na radnici do opozice a vlády se ujímá vítěz voleb – Změna pro Liberec. Její kandidát Jan Korytář bude primátorem. Hnutí, které kritizovalo poměry na radnici za bývalého vedení, se dohodlo s ČSSD, seskupením Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví.

Litoměřice: velké strany a zelení

Také v Litoměřicích už mají o vedení města jasno. Radnici povede koalice ODS, ČSSD a Strany zelených s většinou osmnácti mandátů v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. V čele města by měl opět stanout Ladislav Chlupáč, který byl starostou už v předchozích dvou volebních obdobích. Každá z koaličních stran deleguje jednoho místostarostu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Zimmer informuje o výsledku koaličních jednání v Litoměřicích

Nové vedení města se nechce ostře vymezovat proti opozici. ODS slíbila ostatním stranám včetně KSČM, která skončila ve volbách třetí, místa ve výborech a komisích.

Pardubice: primátorka ze Sdružení pro Pardubice

Po více než týdenním vyjednávání mají nové vedení v Pardubicích. Primátorkou bude Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice. Jejími náměstky a radními se pak stanou zástupci dalších koaličních stran – TOP09, Pardubáků a ČSSD.

I přesto, že spojení trojkoalice se sociálními demokraty na začátku nikdo nepředpokládal, Štěpánka Fraňková tvrdí, že programově jsou si strany blízké a osobní vztahy musely jít stranou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková preferuje spolupráci před osobními konflikty

„Osobní animozity by v těchto případech měly jít stranou. To se týká i mé osoby – my si s panem Taubrem zcela jistě teď najednou nepadneme kolem krku, protože jsme předvolební boj vedli tak, jak jsme ho vedli. Nicméně já to vnímám jako profesionál a my považujeme sociální demokraty za solidní partnery,“ uvedla nová primátorka.

Jihlava: ODS, ČSSD a KDU-ČSL

Také v Jihlavě se již politici na vytvoření koalice. Tamní radnici s největší pravděpodobností ovládne ODS se sociálními demokraty a lidovci. K podpisu koaliční smlouvy by mohlo dojít zítra. Primátor Jaroslav Vymazal zatím nechtěl zveřejňovat, kdo obsadí křesla v městské radě.

„Je to o nějakém kompromisu a co se týká jednotlivých postů, je to věc dohody koaličních stran. Mám závazek vůči svým kolegům a pokud to není napsané, nechtěl bych to dávat dál,“ oznámil.

Praha: TOP 09 nebo velká koalice?

Samostatnou kapitolou je Praha, kde sice rozhovory o sestavení koalice vede vítězná TOP 09. Má předat nabídky na spolupráci ODS i ČSSD.

Ve hře je stále možnost velké koalice ODS a ČSSD. Jeden z účastníků pražských vyjednávání neoficiálně řekl, že dohoda mezi občanskými a sociálními demokraty je na stole.

Spolupráce ČSSD a ODS není produktivní, tvrdí politolog

„Velkých koalic není o nic více, než tomu bylo kdy jindy,“ míní politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého. Ve větších městech podle něho naopak došlo k jejich úbytku. Jako příklad jmenuje Olomouc, kde byla dlouhodobě velká koalice a nyní se pravicové strany spojily a sociální demokracie se do rady nedostala.

Dlouhodobou spolupráci dvou silných stran nepovažuje za příliš produktivní: „Tam jde více o rozdělení města, nejrůznější obchody, klientelismus atd.“

„Vždy je bližší košile než kabát,“ vysvětluje Šaradín malý vliv stranických centrál na koaliční jednání v městech. Ta si podle něho žijí vlastním životem a mnohdy na komunální úrovni vzniká to, co by z ideových důvodů celorepublikově nemohlo fungovat.

Miroslav Zimmer, Veronika Kindlová, Lucie Husárová 1, Milena Dvořáková, Lucie Maňourová, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme