Britská královská rodina se podílí na rozvoji větrných elektráren

Větrná energetika zažívá v Británii značný rozmach. Podílí se na tom i královská rodina. Britská média si tak v této souvislosti všímají i nezanedbatelné částky, která na účet monarchů ročně přibývá. Jde o zisky z větrných elektráren, které stojí u britských břehů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrné elektrárny

Větrné elektrárny | Foto: Comstock Images

Jak v Odpoledním Radiožurnálu upozornil spolupracovník ČRO ve Spojeném království Milan Kocourek, královská rodina se na programu rozvoje větrných elektráren podílí z titulu svých vlastnických práv.
Mořské dno v teritoriálních vodách kolem Británie je totiž majetkem koruny a podíl na projektu je pro královskou korunu výhodný.

„Podle odhadu, který otiskly britské noviny, bude čistý zisk královské rodiny z větrných turbín představovat kolem 37 milionů liber ročně. Na základě opatření ministra financí Osborna bude královská rodina 15 procentní podíl ze svého celkového majetkového portfolia šesti miliard liber,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podílu královské rodiny na rozvoji větrných elektráren v Británii jsme v Odpoledním Radiožurnálu mluvili se spolupracovníkem ČRo Milanem Kocourkem.

Doplnil, že následník trůnu princ Charles je velkým příznivcem alternativních zdrojů energie, ale nezamlouvají se mu větrné turbíny na pevnině a dává přednost turbínám v moři.

Královské příjmy stoupnou na 68 milionů liber ročně

Královská rodina dostává ze státního rozpočtu každý rok přidělenou sumu na svoje výdaje. Momentálně je to přes 33 milionů liber. Ale, jak upozornil Kocourek, tato částka je nyní zmražena až do roku 2012, kdy bude způsob financování výdajů královské rodiny nahrazen novým mechanismem.

A s přihlédnutím k výnosům z větrných turbín královské příjmy stoupnou na 68 milionů liber ročně.

„Zatímco doposud podléhaly královské finance schvalování parlamentu, od roku 2012 tato kontrola přestane, což se považuje za úspěch tajemníka prince Charlese, který nový systém s ministrem financí vyjednal,“ dodal Kocourek.

První větrná farma byla v roce 2000

První větrná farma byla zřízena ve vodách u severní Anglie roce 2000. V následujícím roce byl zahájen program rozvoje 18 podobných farem. Nyní se počítá s tím, že do deseti let bude podél britských břehů na 6 a půl tisíce větrných turbín.

Předchozí labouristická vláda se zavázala dosáhnout do roku 2020 dvacetiprocentního podílu britské spotřeby energie z alternativních zdrojů. A program rozvoje větrných turbín přispívá k realizaci tohoto záměru, který prosazuje i nová koaliční vláda.

Milan Kocourek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme