V Jihlavě začíná Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Začíná již 14. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Přehlídka nabídne přes 270 snímků z celého světa. Město zdobí modrobílé plakáty s výrazným bílým nápisem Doc.Dream.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava | Foto: MFDF Jihlava

„Je v tom určité napětí mezi dokumentem, což je něco hyperreálného a snem, což je takové nehmatatelné a nepřenosné. Právě to napětí mezi dokumentem a snem nás zajímá. Stejně tak ale Do.Dream může být dokument, který nezaznamenává jen realitu, ale produkuje do ní i ideu,“ vysvětlil Radiožurnálu ředitel přehlídky Marek Hovorka, proč organizátoři vybrali toto heslo.

Mezi promítanými snímky nebudou chybět ani ty české, třeba snímek JUDr. Milan Danisovič od režiséra Martina Kohouta. Jde portrét velitele zásahu ze 17. listopadu 1989.

Letošní už čtrnáctý ročník festivalu ale zahájí dnes večer dokument Eriky Hníkové Nesvatbov.

„Zkoumá téma singles, proč generace dnešních třicátníků často žije sama, ale zkoumá to přes malou slovenskou vesnici,“ představil film Marek Hovorka.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava připravuje každoročně také program pro filmové profesionály. Jeho součástí je i East European Forum. V jeho rámci se každý rok představí podle jedné z jeho organizátorek Hany Rezkové 24 filmů.

Eva Rajlichová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme