Oprava Karlova mostu je takřka hotová

Dlouhou dobu kritizovaná oprava mostovky a kamenného zábradlí Karlova mostu je takřka hotová. Jenomže zatímco investor a vlastník této národní kulturní památky, Hlavní město Praha, je s průběhem a výsledkem rekonstrukce spokojené, památkáři mají opačný názor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

Na dnešek je naplánován poslední kontrolní den a v polovině listopadu by mělo začít kolaudační řízení. Jenomže Národní památkový ústav nepovažuje opravu Karlova mostu za úspěšnou. Jde hlavně o rekonstrukci mostovky a kamenného zábradlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o opravě Karlova mostu

„Podstatné je, že se k ní přistupovalo jako k opravě dopravní stavby, nikoliv jako k obnově národní kulturní památky,“ připomněla už dříve ředitelka Národního památkového ústavu Naďěžda Goryzcková.

Památkáři trvají na podobných zjištěních, jako měla Inspekce ministerstva kultury už v polovině roku 2008.

„Stav oprav kamenného zábradlí přilehlých částí je podle znaleckého posudku na samé hranici únosnosti. Z hlediska kamenického řemesla je na velmi nízké úrovni. Nezvládnuté opracování kamenného materiálu, problematické osazení a celkový způsob opravy zcela jednoznačně nekorespondují se základy památkové teorie a metodologie,“ uváděla mimo jiné zpráva inspekce.

Při opravě bylo vyměněno zbytečně moc kamenů, chyběl stálý dohled restaurátora, zkonstatovala také kontrolní komise Krajského úřadu v Plzni a pražskému magistrátu udělila pokutu ve výši tří a čtvrt milionu korun. Pražský magistrát se ale odvolal a ministerstvo pokutu zrušilo a případ předalo do Plzně k novému posouzení. Tamní úřad chce nové rozhodnutí vydat do konce listopadu.

Ještě plášť

Ředitel památkářů pražského Magistrátu Jan Kněžínek ale opakuje stanovisko, že Karlův most opravovali správně, na základě předem dohodnutého postupu a nové požadavky památkářů se snažili splnit:

„První stavba byla ihned po povodních a to byla záchrana nohou Karlova mostu. Druhá stavba, to bylo o tom, jakým způsobem most zaizolovat, protože rekonstrukce z let 1974 až 1975 se nepovedla, do mostu teklo a podstata mostu se postupně ničila. Tato stavba je před koncem a tím most budeme moci zachránit.“

Po právě dokončované opravě by měla následovat třetí fáze - oprava pláště mostu. Ale zatím není jasné, kdy s ní Praha začne.

Michaela Vetešková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme