Žebříček Transparency Internacional poodhalí vnímání korupce v Česku

Transparency International dnes zveřejní každoroční mezinárodní žebříček míry vnímání korupce. Index vnímání korupce seřazuje země do konkrétního žebříčku. Letos se podle ředitele české pobočky Transperency International Davida Ondráčky sledovalo 178 zemí. V minulosti si ale Česko podle něj nestálo příliš dobře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Ondráčka

David Ondráčka | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Ten index se dělá každoročně a v posledních letech a tom byla Česká republika hůře než naprostá většina zemí západní Evropy. Dopadla ale hůře než někteří její sousedé z postkomunistického světa. Problém je u nás velmi vážný a dramaticky ohrožuje efektivitu a kvalitu veřejného sektoru,“ říká Ondráčka.

Loni skončila Česká republika na 52. místě ze 180 zemí. Tento trend pravděpodobně bude pokračovat i letos.

Žebříček Transparency není objektivním měřítkem míry korupce, protože porovnává dojmy expertů i široké veřejnosti z celkové situace v zemi. Jenže ono ani nejde přesně určit skutečný počet korupčních jednání nebo celkový objem peněz, které se použijí na úplatky. A proto je žebříček Transparency jedním z mála uznávaných mezinárodních srovnání korupce ve veřejném sektoru.

Na předních místech se už tradičně drží Skandinávie na posledních pro změnu země zmítané válkou jako Irák, Afghánistán či některé africké státy.

Veronika Malá, Ondřej Bouda, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme