Sněmovnu čeká jednání o rozpočtu a vládních škrtech

Poslanci by na dnes začínající schůzi sněmovny měli schválit základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Jejich naplnění má zajistit vládní úsporný balíček, který počítá například s omezením porodného, se změnami ve vyplácení rodičovského příspěvku, se snížením příspěvku na péči nebo státního příspěvku na stavební spoření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS) při vyhlášení krátké přestávky

Premiér Petr Nečas (ODS) při vyhlášení krátké přestávky | Foto: Tomáš Adamec

Přání vlády Petra Nečase, aby poslanci schválili tento úsporný balíček zákonů už v prvním čtení, se ale nejspíš nevyplní. Opozice, jak avizovali její zástupci, udělá maximum pro to, aby závěrečné hlasování co nejvíc oddálila.

„Z naší strany určitě není důvod pomáhat vládě v tom, aby prováděla asociální reformy,“ prohlásil poslanec ČSSD Jeroným Tejc a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma shrnuje parlamentní zpravodajka Rádia Česko Milada Richterová

„My využijeme všech našich možností na půdě Poslanecké sněmovny, abychom skutečně tyto reformy, pokud je budeme považovat za nesprávné, zbrzdily, abychom o nich mohli diskutovat na půdě parlamentu. Například proto, abychom byli schopni dosáhnout kompromisu, aby nebyly tak tvrdé, jak se předpokládá.“

Koalice se ale podle ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka bude snažit, aby přesto začaly platit od Nového roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová v Ranním interview Radiožurnálu

„Pokud opozice tohoto práva využije, tak samozřejmě proti tomu lze těžko něco namítat. Nicméně já předpokládám, že i v takovém případě se budeme snažit, aby ten proces byl maximálně urychlen, tak aby všechna opatření, která jsou nezbytná pro naplnění návrhu státního rozpočtu na rok 2011, byla v účinnosti od 1. ledna 2011,“ potvrdil ministr Drábek.

Jestliže opoziční poslanci nebudou chtít o úsporných opatřeních hlasovat hned v prvním čtení, jak by si to představovaly vládní strany, může to znamenat podstatné zdržení, ale také nemusí. Radiožurnálu to řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

„Samozřejmě, že je možné (předlohy) schválit buď v prvním čtení. Když k tomu poslanci opozice nebudou nakloněni, tak je možné se zkusit domluvit na tom, a to asi bude dneska probíhat, že zkrácení (lhůty) mezi druhým a třetím čtením by bylo takové, aby projednání těchto zákonů se v podstatě stihlo do konce roku. Ale může nastat i situace, že ani k tomu nebude vůle, a to už může být docela komplikace,“ uvedla Němcová.

Podle návrhu rozpočtu by stát měl příští rok hospodařit se schodkem 135 miliard korun. To je rozdíl mezi jedním bilionem a 44 miliardami na příjmové straně rozpočtu a bilionem a 179 miliardami na straně výdajové. Na program jednání poslanců by se měl návrh dostat zítra.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme