MŽP pozastavuje přijímání žádostí do programu Zelená úsporám

Ministerstvo životního prostředí pozastavuje k 29. říjnu přijímání žádostí do programu Zelená úsporám. Pozastavení zdůvodňuje výrazným nárůstem počtu žádostí v posledních měsících. Mnoho majitelů domů i sdružení vlastníků tak musí přehodnotit své plány, protože ministerstvo začne žádosti o dotace na zateplení objektů opět přijímat až od prvního února příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení domu

Zateplení domu | Foto: novezahradnimesto.net

Do května zaznamenal Státní fond životního prostředí, který má program Zelená úsporám na starosti, kolem 17 tisíc žádostí. K dnešnímu dni přibylo na 50 tisíc žádostí. 10 tisíc žádostí se vztahuje k realizovatelným stavbám.

Většina žadatelů si o dotaci žádá dlouho před vybraným opatřením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zelená úsporám.mp3

Každý, kdo podal žádost před realizací, má podle ředitelky odboru GIS Státní fond životního prostředí Ireny Plockové na postavení solárního systému nebo na zateplení, dobu 12 až 18 měsíců. Rozdíl mezi záměrem a skutečnou realizací je tedy velmi široký.

K poslednímu projednávání žádostí došlo 30. června letošního roku. K 30. říjnu dojde ke schvalování 17 tisíc žádostí. Hodnocení žádostí pozdržely volby a změny v radě fondu. Na vyřízení žádosti má fond vymezeny dva měsíce.

Irena Plocková si ale nemyslí, že by došlo k výraznějšímu zdržení:

„Já si nemyslím, že by toto bylo nějakým výraznějším pozdržením. Nehledě na to, že dotace je nenároková dávka. Pokud se někdo rozhodne pro zateplení rodinného domku nebo bytového domu, tak určitě po zralé úvaze. Udělení dotace by nemělo být správným motivačním okamžikem.“

Ve Státním fondu zatím zůstává přes 17 miliard korun. Proplacené jsou necelé 3 miliardy korun. Peníze tedy jsou, jsou podniknuty i jisté kroky v posílení administrativy, i když ani tyto důvody nezabrání podle Plockové pozastavení přijímání žádostí:

„Rozšíření administrativy nevyřeší problematizaci žádostí. Nevyřeší ani špatně zpracovanou dokumentaci, kterou musíme vracet i třikrát k doplnění.“

Program Zelená úsporám končí v roce 2012.

Václav Pešička, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme