Vladimír Špidla chce dál zůstat k ruce vedení ČSSD

V Česku řádí konzervativní revoluce a je potřeba jí čelit. To si myslí bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, který ale s tímto svým názorem neuspěl při své snaze dostat se do horní komory českého parlamentu. Může se tak bez problému věnovat třeba jednomu ze svých projektů v Centru pro sociální a ekonomické strategie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) ve volbách do Senátu neuspěl.

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) ve volbách do Senátu neuspěl. | Foto: Tomáš Adamec

Zároveň ale chce být k ruce vedení ČSSD. Ta má v plánu po ovládnutí Senátu právě v horní komoře prosazovat své vlastní návrhy reforem. Vladimír Špidla přiznal, že volební neúspěch ho politicky na kolena nesrazil a rozhodně si neřekl: „Dost, nikam už kandidovat nebudu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla a politolog Lukáš Jelínek ve Světě o desáté.

O případné další kandidatuře prý rozhodne jednoduchá věc. „Musím odvést kus práce a také mě lidi musí chtít. Kandidoval jsem v Krumlově, protože mě o to sociální demokraté požádali,“ poznamenal Špidla.

Sociální demokracie bude na březnovém sjezdu volit nové vedení. Špidla sice pochválil dosavadního lídra ČSSD Bohuslava Sobotku za jeho práci, v čele strany si ale dokáže představit i další jména.

Například jihomoravského hejtmana Michala Haška, jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, stávajícího brněnského primátora Romana Onderku, volebního lídra pražské ČSSD Jiřího Dienstbiera nebo stávajícího primátora Ostravy Petra Kajnara.

Díky výsledku komunálních a senátních voleb se ale počet jmen podle politologa z Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka sníží jen na dvě. „Bude se především rozhodovat mezi dvojicí Hašek a Sobotka. Další jména jsou pravděpodobnými uchazeči o post stranického místopředsedy,“ řekl Jelínek.

Ondřej Černý, Václav Pešička, Martina Mašková, Tomáš Pavlíček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme