Vláda platové tabulky ponechá. Na snížení mezd o 10 procent trvá

Zástupci odborů se znovu sešli s premiérem Petrem Nečasem, aby si vyjasnili plán na snížení platů státních zaměstnanců. Vláda trvá na snížení platů státních zaměstnanců o 10 procent, odborům ale nabízí zachování tarifních tabulek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nečas a Zavadil

Nečas a Zavadil | Zdroj: ČTK

Schůzce s odboráři předcházela včerejší porada ekonomických ministrů a premiér Petr Nečas dnes zástupce zaměstnanců informoval o tom, jakou formou by se snížení mezd o deset procent uskutečnilo:

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas odboráři.mp3

„Zůstaly by stávající platové tabulky s tím, že by se snížil celkový objem platů ve veřejném sektoru o 10 procent a pak by již záviselo na jednotlivých resortech, jak by k tomu přistoupily - jinak zřejmě v rezortu ministerstva vnitra, jinak v resortu ministerstva školství, kde naopak bude vytvořena zvláštní tabulka.“

Vláda přišla také se slibem, že po plánovaném snížení prostředků na platy v příštím roce, by se pak v letech 2012 až 2014 žádné další snížení nekonalo.

„Poté, co dojde pro rok 2011 k 10procentní redukci objemu prostředků pro veřejný sektor, tak pro roky 2012 až 2014 by se tento objem nijak neredukoval," říká Nečas.

Vedení odborů si nechalo čas na rozmyšlenou a přesnější postoj k vládnímu plánu upřesní v pátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odbory Zavadil.mp3

„Řekneme jasné stanovisko i to, jak budeme postupovat dál. My se nadále domníváme, že není nutné měnit stávající systém odměňování v rozpočtové sféře. Pokud se týká minus deseti procent, my jsme deklarovali, že s tím nemůžeme souhlasit, ale je to na politické zodpovědnosti vlády, jestli to uděláme nebo ne,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Premiér Nečas předpokládá, že s odbory bude znovu jednat příští týden.

Kvůli uvažovanému snížení mezd o 10 procent jsou odboráři ve stávkové pohotovosti.

Zástupci lékařů a sester snížení mezd odmítají

Desetiprocentní snížení objemu prostředků na platy důrazně odmítají zástupci lékařů a zdravotních sester.

„Pro nás je nepřípustná nejenom změna systému odměňování, ale také snížení desetiprocentního objemu prostředků na platy zaměstnanců ve zdravotnictví,“ uvedla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

„Rok jsme se pravidelně scházeli s odboráři z Německa, Rakouska a Polska a porovnávali jsme podmínky těchto zaměstnanců a Česko vyšlo ze srovnání poměrně dobře ve všech oblastech kromě odměňování,“ vysvětlila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dagmar Žitníková mluvila v Ozvěnách dne o platových podmínkách ve zdravotnictví

V Německu a Rakousku jsou podle Žitníkové platy lékařů více než dvou a půl násobné a u zdravotních sester je situace podobná.

„V Polsku je ale situace ještě horší než u nás. A také je to vidět na množství pracovníků, kteří z polského zdravotnictví odešlo a stále odchází. V Rakousku a Německu jsme zase v nemocnicích viděli, že třetina personálu je z Česka nebo Polska,“ dodala Žitníková.

Jan Herget, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme