Kuba nabídla lidem možnost samostatně podnikat

Kubánci mohou už několik hodin samostatně podnikat. Tamní vláda potvrdila velké ekonomické změny navržené minulý měsíc. Poté, co list Gazette vydal téměř stostránková pravidla regulace, čímž zákon vstoupil v platnost, se u několika úřadů v hlavním městě vytvořily fronty zájemců o licence na vlastní podnik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zašlá krása Havany

Zašlá krása Havany | Foto: Martin Stiller

Režim bratrů Castrových už v září oznámil, že uvolní půl milionu lidí ze státního sektoru a převede je do soukromé sféry. Později zveřejnil seznam 178 povolání, v nichž se bude smět podnikat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvýraznější ekonomické změny na Kubě od začátku 90. let minulého století přiblížil ve Světě o desáté vedoucí španělské redakce ČRo 7 - Radia Praha Freddy Valverde

Jak ale upozornil vedoucí španělské redakce ČRo 7 - Radia Praha Freddy Valverde, na Kubě chybí pro podnikání podmínky.

„Problém je v tom, že pustili 500 tisíc lidí na ulici. Na Kubě neexistuje tržní ekonomika a najednou řeknou těmto lidem, že budou podnikat. Ale nejsou k tomu podmínky, infrastruktura, nic neexistuje. Vydávají seznam 178 povolání, kde jsou místa jako hlídač parku nebo hlídač veřejných záchodků,“ uvedl Valverde.

Zákon podle něj navíc obsahuje řadu daní, které Kubáncům znemožní, aby měli z podnikání větší zisk: „Budou platit deset procent ze zisku, a když budu mít podnik a budu mít někoho, aby pracoval pro mě, ještě na to budu platit 25 procent daní.“

Kubánci přesto mají o soukromé podnikání velký zájem. „V současné době jim nezbývá nic jiného, když je propustili z práce. Je to něco nového, ale režim si bude hlídat, aby opravdu nevzniklo něco, co by znamenal bohatství,“ podotkl Freddy Valverde.

Kuba v roce 1993 povolila drobné podnikání v pohostinství, ubytování pro turisty a některých dalších oborech, ale v následujících letech počet licencí omezila. Předtím zestátnila drobné živnosti v roce 1968. Stát kontroluje přes 90 procent hospodářské činnosti.

Martin Hromádka, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme