V Jeseníku možná vznikne první soukromá nezisková nemocnice v ČR

V Jeseníku vznikne první privátní nezisková nemocnice v Česku. Neměla by žádné zisky, protože by všechny musela použít na zlepšení vybavení nemocnice. Když se to nepodaří, chce s Olomouckým krajem uzavřít alespoň smlouvu o takzvaném poskytování služeb ve veřejném zájmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokoj u operačního sálu v nemocnici v Příbrami

Pokoj u operačního sálu v nemocnici v Příbrami | Foto: Pavel Pavlas

Smlouva o poskytování služeb ve veřejném zájmu by jesenické nemocnici zajistila i úhradu provozní ztráty. Její vedení už léta upozorňuje na to, že zařízení doplácí na nízký počet obyvatel v regionu. Žije tu zhruba 40 tisíc lidí. Jenže zařízení je kapacitně nastavené na dvojnásobek.

Podle náměstka hejtmana Michaela Fischera by pro Olomoucký kraj byla taková smlouva naprostá novinka. Dohodu s jesenickou nemocnicí ale nevylučuje. Dosud se tomu Olomoucký kraj bránil - kvůli soudnímu sporu nemocnice se státem. Ten se ale po devíti letech podařilo ukončit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jeseníku možná vznikne první soukromá nezisková nemocnice v ČR. Podrobnosti přinesla v Odpoledním Rž redaktorka Andrea Švubová.

„My jsme v první řadě rádi, že jesenická nemocnice přestala být pod hrozbou konkursu ze soudního sporu se státem. To nejvíce ohrožovalo poskytování lůžkové péče na Jesenicku. Ve věci smlouvy došlo k úhradě provozní ztráty. Pro nás je to věc neprobádaná, v ČR raritní. Nicméně jednání v tomto směru se nebráníme,“ přiblížil Fischer.

Další varianta

Vedení jesenické nemocnice zvažuje i jinou variantu. Proměnu zařízení na neziskovou organizaci. I to by bylo podle ředitele zařízení Jana Jedličky řešení, jak zlepšit chod a financování nemocnice.

„Bezúplatně vložíme veškerý potřebný majetek pro provozování okresní nemocnice základního typu do této společnosti, nesmíme z toho mít finanční prospěch, veškerý případný zisk zůstává v nemocnici a jde na investice,“ přiblížil Jedlička.

Na druhou stranu je podle něj tato nemocnice osvobozena od daňových povinností. „A hlavně má právo být součástí vícezdrojového financování. Tím cílem je vybudování v těchto nerovných podmínkách moderní nemocnici pro náš region,“ dodal.

První nezisková nemocnice možná na přelomu roku

Ke vzniku neziskové nemocnice v Jeseníku se přiklání i náměstek hejtmana Michael Fischer. Takovou změnu bude podle něj Olomoucký kraj preferovat víc, než uzavření smlouvy o poskytování služeb ve veřejném zájmu.

„Domnívám se, že pokud se jim tato změna právní formy podaří dotáhnout do konce, že to bude jednoznačně pozitivní,“ uvedl.

Za příznivého vývoje by mohla první nezisková nemocnice v zemi vzniknout na přelomu roku.

Andrea Švubová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme