Péče o lidi s Alzheimerovou chorobou by se měla zlepšit

Nová státní koncepce ‚Plán Alzheimer‘ má přinést organizační změny i potřebné finanční prostředky pro pacienty postižené Alzheimerovou chorobou. V současné době na něm pracují hned čtyři různá ministerstva, která chtějí sladit komplex zdravotních, sociálních, ale i právních služeb pro nemocné. Vláda o přípravě plánu rozhodla 6. října a celá koncepce má být dokončena do poloviny příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozek pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou - snímek pořízený pozitronovou emisní tomografií (PET)

Mozek pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou - snímek pořízený pozitronovou emisní tomografií (PET) | Foto: National Institutes of Health, Licence Public Domain, volné dílo

Odborníci a lékaři se snaží ministerské úřadníky přimět k tomu, aby nevytvořili jen další deklaraci, ale aby připravili plán, který jasně stanoví, kolik peněz vláda na boj s Alzheimerovou chorobou vyčlení a co se díky němu změní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plán Alzheimer na Rádiu Česko představila redaktorka Českého rozhlasu Naďa Bělovská.

„Plán Alzheimer musí v první řadě vyřešit zdravotní péči, včasnou diagnostiku, potom zajištění následné a dlouhodobé péče ve spolupráci rezortů zdravotnictví a sociálních služeb. Dále je zapotřebí, aby se řešila problematika výzkumu, protože to je u nás neřešený problém, a také některé další legislativní dopady, které budou nutné, proto je důležitá účast i ministerstva spravedlnosti,“ upřesňuje předsedkyně České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová.

Podle údajů České alzheimerovské společnosti se problematika týká 130ti tisíc lidí. Ne všichni ale vědí, že touto nemocí trpí, což je velký problém, protože pokud se onemocnění zachytí v počáteční fázi, dokáží ho lékaři velmi podstatně zpomalit.

Kromě lepší diagnostiky se chce vláda prostřednictvím Plánu Alzheimer zaměřit také na to, aby se do budoucna podařilo upřednostnit domácí péči o nemocné na úkor institucionální péče v různých zdravotnických a sociálních ústavech.

„Péče se musí přiblížit prostředí člověka samotného a řešit souvislosti jeho pracovního života a života v komunitě. Musíme se snažit co nejvíce oddalovat institucionální péči, protože je nesmírně drahá a pokud není potřeba, tak je vždycky lepší i pro pacienta, když je mezi svými a ve svém prostředí,“ dodává náměstek ministra zdravotnictví Jiří Schlanger, který na přípravě koncepce pracuje.

Odborníci se shodují na tom, že akutní zdravotnická péče je v Česku téměř ve všech oblastech na výborné úrovni, velký problém ale nastává přesně v okamžiku, kdy pacient, který ještě není samostatný, opustí nemocnici. Nemusí přitom jít pouze o pacienty s Alzheimerovou chorobou, velké problémy mají i lidé s jinými postiženími mozku, ať už v důsledku mrtvice, nádoru nebo nehody.

Každý rok je u nás hospitalizováno 80 tisíc osob po poškození mozku, ale nikdo už nezjišťuje, jak velká část těchto pacientů by se mohla úspěšně vrátit do života, kdyby dostala včasnou kvalitní rehabilitaci a pokud by jejich rodiny mohly využít fungující sociální služby. Pro stát by přitom byla péče o pacienta v rodině finančně výhodná, ale to by v Česku musela fungovat například komunitní centra, kde mohou nemocní lidé strávit den, zatímco jsou jejich blízcí v práci. Těch je u nás ale absolutní nedostatek.

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme