Zápisné pro vysokoškoláky bude řešit koalice. Výhrady má i Nečas

Pondělní návrh ministerstva školství, aby studenti platili už od příštího roku šest tisíc korun za studium, vyvolal velkou vlnu kritiky. A to i mezi koaličními partnery. Proti se postavila také nejstarší univerzita - Karlova a studenti. Téma zápisné se tak brzy objeví na jednání předsedů koalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti - ilustrační foto

Studenti - ilustrační foto | Foto: Archiv

„V současné chvíli je vypuštěna do připomínkového řízení technická novela. Počítá s tím, že zavede zápisné,“ uvedl v pondělí ministr školství Josef Dobeš. Společně se svým prvním náměstkem Kryštofem Hajnem by novinku chtěli do praxe zavést už příští rok.

Opírali se o loňský návrh Karlovy univerzity i o pozitivní reakce studentů. Jenže dnes univerzita odmítá zavedení zápisného s tím, že nechce, aby peníze studentů pokryly deficit rozpočtu vysokých škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na návrh zavedení zápisného pro vysokoškoláky přiblížila v Odpoledním Rž redaktorka Klára Bílá.

Stejně tak se k placení za studium staví i studenti. Podle Hedy Čepelové ze Studentské komory Rady vysokých škol jde návrh opačným směrem než vládní prohlášení.

„Je to nefér, protože to opatření začne platit retrospektivně, to znamená vlastně i na lidi, kteří v tom vzdělávacím systému nastupovali za zcela jiných podmínek, než by měly být od příštího roku,“ vysvětlila.

Nečas chce návrh projednat na koaliční úrovni

Návrh zápisného premiér Petr Nečas chápe jako skryté zavedení školného. „Neexistují tady finanční nástroje, které by umožnily to řešit i těm, kteří nejsou příjmově tomu adekvátní. Nejsem pro, aby se takovou skrytou plíživou cestou zavádělo školné,“ uvedl.

Návrh nepotěšil ani předsedu Věcí veřejných Radka Johna. Byl překvapený. O záměru ministerstva školství, v jehož čele je místopředseda strany Josef Dobeš, se totiž dozvěděl z médií.

"Já si myslím, že lidé už jsou tak zatíženi různými platbami, že zatěžovat je ještě další, je už takříkajíc přílišné škrcení a Věci veřejné vždycky říkaly, že budou sociálně citlivé. Takže toto bude jistě předmětem jednání koalice,“ řekl John.

O řešení na koaliční úrovni hovoří i školský expert z ODS Walter Bartoš. Podle něj by navíc nejdřív studenti měli mít možnost si na zápisné i školné výhodně půjčit peníze od státu. Oproti tomu stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová z ČSSD nesouhlasí se zápisným vůbec.

Školy mohou rozhodnout samy

Tak jasný názor už ale nemají vysoké školy. Podle rektora ČVUT Václava Havlíčka by školám peníze ze zápisného pomohly. Předseda České konference rektorů Petr Fiala je k návrhu zdrženlivější.

„Je zřejmé, že tady bychom velmi rychle dospěli k jakési jiné formě školného. A je potřeba nepochybně ošetřit to, aby nemohlo dojít k tomu, že zápisné by pro někoho bylo ze sociálních důvodů překážkou ve studiu,“ řekl Fiala.

To nechce ani ministerstvo školství. První náměstek ministra Dobeše, Kryštof Hajn, upozorňuje, že samy školy si určí jeho výši a jakmile bude zavedeno školné, zápisné se zruší.

„Možnost předepsat studentům placení zápisného, je opravdu možnost, kterou vysoké školy získávají. A záleží na rozhodnutí každé vysoké veřejné školy, zda vůbec, případně v jaké výši, budou své studenty tímto poplatkem zatěžovat,“ uvedl Hajn.

Podle expertů je jasné, že pokud se na návrhu neshodne koalice, novinka v novele zákona o vysokých školách neprojde Poslaneckou sněmovnou.

Katarína Brezovská, Klára Bílá, Martina Spěváčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme