Podceněné předkolumbovské civilizace v Amazonii

26. říjen 2010
Monitor

Předkolumbovské civilizace amazonských Indiánů byly větší a komplexnější, než archeologové předpokládali. Dokazují to vykopávky jižně od brazilského města Santarém.

Archeologové z Univerzity v Göteborgu tu spolu s brazilskými kolegy odhalili pozůstatky asi 90 různých sídlišť. Překvapivé je, že mnohá z nich byla velmi vzdálená od řeky a nacházejí se v částech pralesa, které jsou dnes extrémně řídce osídlené. Vykopávky tak odporují tradičnímu pohledu, podle kterého bylo amazonské vnitrozemí před příchodem Evropanů v 16. a 17. století prakticky neobydlené. Hlavní důvody k takovému přesvědčení jsou dva: neúrodná půda a období těžkého sucha. Vykopávky v Santarému však ukazují, že amazonské civilizace si s občasným nedostatkem vody i chudou půdou dovedly poradit.

Archeologové tu objevili zbytky velkých vodních rezervoárů a polí s černou úrodnou půdou, které se říká „Terra Preta do Indio". Amazonská černozem není přírodní – předkolumbovští Indiáni ji vytvořili tím, že do půdy míchali dřevěné uhlí, rozdrcené kosti a hnůj. Tyto objevy mimo jiné vysvětlují, proč španělský konkvistador Francisco de Orellana, který podél Amazonky cestoval v letech 1541 a 1542, oblast popsal jako hustě obydlenou a hovořil o městech, která se nacházejí nejen na březích řeky, ale také ve vnitrozemí.

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.