Robotická ruka píše i bez prstů

26. říjen 2010
Monitor

K tomu, aby ruka dokázala psát, nebo něco uchopit, nepotřebuje prsty. Dokazuje to robotická končetina, kterou vyvinuli fyzikové z Chicagské univerzity.

Prsty s palcem v opozici skvěle fungují u člověka, ale pro roboty dvakrát šikovné nejsou. Prsty mohou klouzat, úchop může být příliš necitlivý a konečně, ovládat komplexní systém tvořený mnoha klouby také není nic jednoduchého. Fyzikové se proto rozhodli nahradit neohrabané robotické kopie lidské ruky mnohem jednodušším systémem.

Místo dlaně s prsty je robotická končetina zakončena kulatým gumovým váčkem, který vyplňuje sypký materiál jako jsou zrnka kávy nebo malé skleněné kuličky. Jakmile se ruka zkontaktuje s objektem, který má uchopit, začne se zevnitř váčku vysávat vzduch. Váček se stáhne a „přicucne“ k předmětu. Změna jeho objemu je malá (sotva 1 %), ale stačí na pevný úchop, který se dá jednoduše kontrolovat.

Robotická ruka nejlépe funguje u tvrdých a geometricky komplexních předmětů. Na videu z laboratoře vidíme, jak uchopí okraj sklenky s vodou a její obsah přelije do hrníčku, nebo jak uchopí tužku a kreslí obrázky. Problémy jí zatím dělají ploché a porézní předměty, u kterých vzduch v pórech zeslabuje sílu sání. Bezprstá robotická ruka také nedokáže uchopit nic, co je větší než polovina jejího objemu. Navzdory těmto omezením ji vědci považují za prakticky všestrannou. Pokud jde o roboty, ručička bez prstů zřejmě zvítězila nad modelem vybaveným prsty.

Zdroj: ScienceNow, PNAS, NewScientist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.