Předsedou Senátu se nejspíš stane Milan Štěch

ČSSD na předsedu Senátu nominovala dosavadního místopředsedu horní komory a bývalého odborářského předáka Milana Štěcha. Sociální demokraté poprvé obsadí křeslo předsedy horní komory, volební vítězství jim přineslo v Senátu většinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČMKOS Milan Štěch.

Předseda ČMKOS Milan Štěch. | Foto: Tomáš Adamec

Milan Štěch doufá, že získá podporu nejen u senátorů své strany: „Je to závazek, který bude dotažen do konce, pokud se 24. podaří tento návrh potvrdit. Na práci se těším, protože to je zajímavá práce a mě vždycky vyhovovalo, když jsem mohl lidi spojovat, protože vím, že někteří lidé mně spíše chápou jako člověka, který má zásadná názory, a že to někdy může společnost rozdělovat. To ale není moje povaha, já spíše hledám konsensus.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nominaci Milana Štecha na předsedu Senátu v pořadu Stalo se dnes okomentoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Milan Štěch by jako předseda Senátu získal nárok na ochranku. Na dotaz novinářů se ale vyjádřil podobně jako premiér Petr Nečas a řekl, že bude těchto státnických výdobytků zasahujících do soukromí využívat co možná nejméně.

Hodně se spekulovalo o tom, že na předsedu Senátu bude nominován Zdeněk Škromach. „Vedení sociální demokracie se nerozhodlo pro žádnou nominaci a předseda strany Bohuslav Sobotka nechal rozhodování na senátním klubu. Na základě toho došlo k širší dohodě,“ popsal postup rozhodování právě Zdeněk Škromach.

Škromach byl nakonec navržen na místopředsedu Senátu. Tuto funkci by měla obhájit i Alena Gajdůšková. Horní komora bude své vedení volit 24. listopadu.

Pokud by nejužší vedení Senátu bylo pětičlenné, zbývající dvě křesla místopředsedů horní komory by měla s ohledem na princip poměrného zastoupení připadnout ODS.

Martin Drtina, Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme