Festival dokumentárních filmů v Jihlavě začíná českou premiérou

Slavnostní zahájení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě právě probíhá v tamním Domě kultury. I letos bylo v režii alternativního divadelního sdružení Vo-sto-Pět. Jako zahajovací film vybrali organizátoři Nesvatbov dokumentaristky Eriky Hníkové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava | Foto: MFDF Jihlava

Premiéra tohoto filmu coby slavnostní zahájení celého festivalu má podle ředitele festivalu Marka Hovorky hned několik důvodů:

„Festival dokumentárních filmů v Jihlavě je největší svého druhu ve střední a východní Evropě a zároveň takovým spojencem filmařů ze západní východní Evropy. Jsme ale také patrioti a snažíme se podporovat národní kinematografii. Proto patří první večer festivalu světové premiéře z české produkce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Hovorka mluvil v Ozvěnách dne o jihlavském festivalu dokumentárních filmů

Festivalovou Jihlavu zdobí zvláštní plakáty s nápisy „Doc.Dream“ a zadní stranu katalogu zase nápis „snít dá práci“. Přestože se dokumentární filmy soustřeďují na realitu má v nich prý snění své místo.

„Zajímá nás napětí mezi dokumentem a snem. Zdá se, že je to protichůdné, jenže dokumentární filmy sice zaznamenávají realitu, ale zároveň do ní projektují ideály a představy, jak bychom si přáli, aby realita vypadala. Proto to heslo – snít dá práci. Sníme o tom, jak by svět kolem nás měl vypadat,“ vysvětlil Hovorka.

Festival má nové skece

Festival má letos kromě tradičních čtyř soutěžních sekcí také tři nové. Jedna je tématická a jmenuje se Ekonomystika.

„Letos se totiž točilo po celém světě hodně dokumentů o příčinách a důsledcích ekonomické krize, proto jsme se rozhodli jim věnovat zvláštní sekci,“ řekl ředitel festivalu.

Další dvě nové sekce se mají stát trvalou součástí festivalu. Jedna se jmenuje DOC-FI, která se věnuje hraným filmům, které vypadají jako dokumentární. Druhá je pak Reality TV, která se věnuje reality formátům.

„Na těchto sekcích je zajímavé, že dokumentární film má dnes takovou sílu, že velmi ovlivňuje hraný film i televizní formáty,“ myslí si Hovorka.

Ředitel oceňuje festival v Jihlavě hlavně proto, že podle jeho slov upozorňuje na podstatná témata a hravým způsobem promýšlí to, co se děje kolem nás.

„Přináší letos 270 filmů z 52 zemí světa. Pomáháme filmařům financovat jejich filmy a distribuovat je. Diváci také přijíždějí diskutovat a klást režisérům nepříjemné otázky,“ dodal Hovorka.

Václav Rojík, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme