Vláda probere prevenci domácího násilí

Kabinet Petra Nečase má projednat Národní akční plán prevence domácího násilí na léta 2010-2014. Domácí násilí je v Česku palčivé téma, což potvrdily zářijové statistiky pražské policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projevy domácího násilí jsou rozličné

Projevy domácího násilí jsou rozličné | Foto: Fotobanka stock.xchng

Z nich vyplývá, že letos bylo nejvíce odhalených případů domácího násilí za poslední čtyři roky. Jindřiška Krpálková, předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí při úřadu vlády ve Světě o deváté zdůraznila, že hlavním smyslem Národního akčního plánu prevence domácího násilí je zohlednit všechny problematiky, které se mohou domácího násilí dotýkat.

„Plán má 7 tzv. strategických cílů a v každém chceme probírat danou problematiku a dosahovat cílů postupnými kroky. Jde o podporu osob ohrožených domácím násilím a dále podpora dětí přítomných násilí v rodinách, práce s násilnými osobami, vzdělávání a podpora, společnost a domácí násilí,“ vyjmenovala Krpálková několik cílů. „Potřebujeme komplexní, všestranný pohled a dát dohromady všechny problémy, které by se mohly domácího násilí týkat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindřiška Krpálková, předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí při úřadu vlády, pracovnice Arcidiecézní charity Praha ve Světě o deváté

Na příkladu Prahy, kde je letos nejvíce odhalených případů domácího násilí za poslední čtyři roky, se ukazuje, jak palčivé toto téma v české společnosti je.
Domácí násilí je v ČR trestný čin od června 2004.

Od ledna 2007 smí policie vykázat lidi, kteří ubližují svým blízkým, na deset dní z domova. „Tento jev byl velice skrytý. Tím, že přeci jen se otevřely možnosti řešení, tak se případy vyjevují, přicházejí na světlo, lidé mají ochotu věci řešit,“ vysvětlila Krpálková rostoucí čísla.

Podle vedoucí pražského intervenčního centra Marie Šustrové bylo letos podle policejních statistik vykázáno z bytu do konce září 79 násilníků. Loni za celý rok bylo případů 48, předloni 35 a v roce 2007 pak 59. Pouze v září bylo v hlavním městě vykázáno z bytu 11 agresorů.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme