Po tsunami skličuje Indonésii výbuch sopky

Indonésie bojuje stále s následky pondělního zemětřesení a ničivé vlny tsunami. Obří vlna, která se po pondělním zemětřesení přelila přes pobřeží ostrova Pagai zabila přes 154 lidí. Po dalších zhruba 400 lidech se pátrá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

probuzená sopka Merapi

probuzená sopka Merapi | Zdroj: ČTK

Záchranné akce na ostrově komplikuje špatné počasí, následné otřesy a nedostatečná humanitární pomoc. Další z indonéských ostrovů - Jávu začala navíc v těchto dnech ohrožovat činná sopka.

Situace na ostrově je stále kritická. Záchranné práce po pondělním zemětřesení a tsunami komplikuje špatné počasí. A následné otřesy po zemětřesení. Vlna tsunami, která zasáhla indonéské ostrovy, zabila nejméně 154 lidí. Po dalších 4 stovkách záchranáři stále pátrají. Životy si vyžádalo i samo zemětřesení o síle 7, 7 stupňů Richterovy stupnice, které udeřilo v pondělí u západního pobřeží Indonésie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O živelních pohromách v Indonésii mluvila v Odpolením Radiožurnálu redaktorka Kateřina Procházková

Zasáhlo několik ostrovů, včetně okraje Sumatry a souostroví Mentawai včetně Jižního a Severního ostrova Pagai. Právě ty poté zasáhly třímetrové vlny a voda se dostala 600 metrů do vnitrozemí. Tato vlna smetla minimálně deset pobřežních vesnic a zabila oněch 154 lidí. Po dalších 400 se pátrá, většinou to jsou ženy a děti. Mezi pohřešovanými je i devět Australanů, kteří v pondělí pluli k jednomu z ostrůvků v oblasti.

Obrovské vlny zničily nebo poškodily i místní lodě, které u pobřeží kotvily. Okolí ostrova je známy surfařský ráj,podle dostupných informací zde ale nebyl zraněn žádný cizinec - surfař.

Pomoc vázne

Šéf jedné z humanitárních organizací Dave Jenkins uvedl v rozhovoru pro BBC, že na ostrovech nejsou finance na nákup základního vybavení pro postižené a jejich rodiny, problémem jsou potraviny, pitná voda, ale především stany a léky. Indonésky červený kříž už poslal na místo přes tisíc stanů, ale potřební jsou i lékaři a dobrovolníci.

Na ostrovy se pak vypravil i indonéský premiér s vysokými armádními činiteli, kteří by zde měli synchronizovat současné záchranné akce. Svou cestu Vietnamu ukončil předčasně i indonésky prezident, který teď dohlíží na záchranné operace.

Jen několik dní po katastrofě už obyvatelé a pozůstalí hledají viníka. V mediích se ozývají hlasy, které tvrdí, že právě v oblasti Mentavajských ostrovů nebyl vybudován systém včasného varování, jako tomu bylo v jiných částech Indonésie. Úder vln tsunami byl tak rychlý a ničivý, že obyvatelé pobřeží nestačili ani utéct.

To potvrdil v rozhovoru pro stanici BBC i kapitán jednoho z plavidel Rick Hallet - "Nejdříve jsme ucítili, jak se nám loď pod nohama otřásla a za několik minut následoval ohlušující řev. Hned jsem si vzpomněl na tsunami a pak jsem spatřil, jak se na nás žene bílá vodní stěna." Někteří lidé byli podle něj odneseni přívalem mořské vody i dvě stě metrů do nitra ostrůvků..

Hrozí sopka Merapi

Na jiném indonéském ostrově - ostrově Jáva asi 2000 kilometrů východně zůstává vyhlášena pohotovost A to kvůli sopce Merapi, která v úterý začala chrlit lávu a dým. Mraky popela a žhnoucích mračen usmrtily nejméně 25 lidí. Mezi mrtvými je i Mbah Marijan, muž známý jako duchovní strážce hory, která je považována za posvátnou.

V případě nebezpečí měl být strážce jednou z autorit, které vyzývají místní obyvatelstvo k evakuaci. Aktivita sopky nyní výrazně poklesla, ale nebezpečí podle úřadů trvá. Více než 29 tisíc lidí muselo nalézt útočiště v různých střediscích a na některé části svahů sopky je vstup zakázán.

Indonéské souostroví leží v takzvaném tichomořském ohnivém prstenci, pásmu s vysokou seismickou i sopečnou aktivitou. Každoročně proto zažívá asi 7 tisíc zemětřesení. Připomeňme silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami, které připravily o život přes 230 000 lidí, z toho 170 000 právě v Indonésii.

Milan Kopp, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme