Kyperští Řekové získají od Turecka odškodnění za zabavený majetek

Turecko musí zaplatit miliony eur řeckým Kypřanům jako odškodnění za to, že se nemohli vrátit do svých domovů po tureckém vojenském zásahu na Kypru v roce 1974. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který tak vyhověl 19ti žadatelům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostnatý drát na Kypru vytváří pásma nikoho

Ostnatý drát na Kypru vytváří pásma nikoho | Foto: paolo coringiano

Podle rozhodnutí soudu musí Turecko kyperským Řekům zaplatit celkem přes 15 milionů eur a k tomu ještě 160 tisíc eur za soudní výlohy. Jedná se o největší částku, kterou štrasburský soud někomu přiřkl během jednoho stání. Žadatelé tak získají odškodnění v hodnotě 30 tisíc až 5 milionů eur podle hodnoty a velikosti jejich ztraceného majetku. Turecko má na zaplacení odškodného tři měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní spor sleduje spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová.

Podle vyjádření soudu byla řeckým obyvatelům ostrova ubírána práva na ochranu majetku, soukromí a rodinného života. Řečtí obyvatelé se po roce 1974, kdy došlo k rozdělení Kypru, nemohli vrátit do svých domovů, které jim byly zabaveny. O svůj majetek tak podle úřadů přišlo po roce 1974 přes 160 tisíc řeckých Kypřanů.

Lenka Rafaelová, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme