Vláda odvolala Renátu Veseckou. Nahradí ji Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká na konci prosince skončí ve funkci. Od 1. ledna 2011 ji nahradí na návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Rozhodla o tom vláda.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká | Foto: Tomáš Adamec

Vláda se na odvolání Renáty Vesecké shodla jednomyslně, stejně jako na jménu jejího nástupce. Pospíšil od Pavla Zemana čeká, že zlepší pověst státních zástupců a zahájí reformu nejvyššího státního zastupitelství. Pro vybrání Zemana podle premiéra Petra Nečas rozhodly hlavně jeho zkušenosti z oboru.

„Jedná se o velmi kvalitního kandidáta. Sedmým rokem působí jako vyslanec České republiky a vedoucí českého zastoupení v evropské organizaci pro justiční spolupráci, čili takzvaném Eurojustu, v Haagu. Má odstup i od vnitřní situace a případných vnitřních konfliktů v soustavě státního zastupitelství. Je to člověk s mezinárodním rozhledem,“ řekl Nečas.

Způsob odvolání nejvyšší státní zástupkyně kritizuje organizace Transparency International i sociální demokraté. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek pak tvrdí, že vláda přichází s odvoláním Vesecké pozdě.

‚Konečně, ale pozdě‘

„Já bych řekl konečně, nicméně je to hodně pozdě a určitě to významně pošramotilo nejen pověst české justice, ale i důvěru veřejnosti v celý ten aparát justice. A také mě mrzí, že pan John nedodržel vyhlášení, které učinil. A to, že pokud nebude paní Vesecká odvolána do komunálních voleb, tak odstoupí z funkce ministra,“ poznamenal Zaorálek.

Dřívější odchod Vesecké podle vlády ale možný nebyl. Také kvůli působení Zemana v evropské organizaci Eurojust. „Nejlepší je řešení, kdy doktorka Vesecká odchází ke konkrétnímu datu a nový nejvyšší státní zástupce okamžitě nastupuje. Doktorka Vesecká tak bude odpovědna za chod státního zastupitelství do konce tohoto roku. A to i za případné problémy, které nastanou. Je tam jasná odpovědná osoba za všechno, co se v soustavě případně uděje,“ řekl Pospíšil.

Renáta Vesecká je ve funkci od roku 2005. Její předchůdkyně Marie Benešová ji na sklonku roku 2007 označila v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury.

Vesecká za to Benešovou zažalovala. Krajský soud v Praze ale opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat.

Václava Marešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme