Američané fandí e-knihám, Češi stále papírovým

Žijí mezi námi, zatím jsou velmi nenápadní, ale bude jich přibývat. Vyznačují se tím, že si listují v knihách bez listů a do batohu si bez problémů zabalí třeba i tisíc knížek najednou. A kdyby jim to náhodu nestačilo, tak si můžou další stáhnout z internetu. To jsou čtenáři elektronických knih.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kniha (ilustr. foto)

kniha (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

V Česku je takových čtenářů zhruba kolem deseti tisíc, tedy asi tolik, kolik je mezi lidmi speciálních čteček, bez kterých se takzvané e-knihy nedají číst.

Magdě je sice jenom 25 let, ale svým způsobem je to stará škola. Tvrdošíjně lpí na papírových knihách a když si něco stáhne z internetu, tak si to raději vytiskne, než aby to četla z monitoru. O pohodlné čtečce elektronických knih nechce ani slyšet.

„Tohle mě vůbec nezajímá. Pro mě mají knížky kouzlo. Číst ucelený text třeba v notebooku mi nedělá dobře,“ říká Magda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O e-knihách hovoří v pořadu Zblízka reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana.mp3

Dobře by Magdě možná udělaly stále dokonalejší čtečky, jejichž monitor nezáří a oči netrpí. Když se setmí, musí si čtenář rozsvítit lampu.

Naopak bez čtečky v kapse už nevyráží ani na kávu do Stodolní v Ostravě Viktor Horel. Nevadí mu ani ostré slunce. Je totiž průkopník. Před dvěma lety začal čtečky prodávat a slušně se tím živí. Podle něj to bude časem úplná samozřejmost.

Čtečky mezi knihami

Něco takového tuší i Vladimír Tichý z knihkupectví Barvič a Novotný v Brně. Proto čtečky prodává od dubna přímo mezi knihami, přestože je tím vlastně sám proti sobě.

„Zatím to tak není, protože nabídka elektronických knih je nulová. V současné době prodáváme jakoby hardware a obsah si zákazníci stáhnou z toho, co je volně k dispozici,“ vysvětluje Vladimír Tichý.

V Česku se zatím e-knihy spíše kradou. Toho se bojí autoři i nakladatelé, a i proto je zatím byznys se čtečkami v plenkách. Elektronické knihy jsou ale výrazně levnější a teoreticky by je mohli lidé víc kupovat.

Tomu ale například spisovatel Martin Sichinger nevěří ani za mák. „Myslím, že počet lidí, kteří budou číst e-knihy, bude stejný, protože kapacita lidského mozku nebo toho čtenáře je úplně stejná jako když čte papírové knihy,“ říká.

e-kniha

Přesto staromilci varují, že elektronické knihy časem převálcují ty papírové. Poukazují třeba na společnost Amazon, která to už dokázala a v USA prodává přes polovinu knih pouze elektronických.

Tento trend jistě dorazí i do Česka, ovšem ani takový knihomol jako je liberecký knihkupec Martin Fryč si z toho nic nedělá. „Budou to prostě dva světy vedle sebe,“ myslí si.

Čeští znalci prostředí se zatím shodují v tom, že čtečky budou nejdřív používat lidé ke čtení spíše odborných textů, na beletrii přijde čas později. Příklad z USA ale ukazuje, že tam už lidé nejvíc kupují právě romány a krásnou elektronickou literaturu vůbec.

Ľubomír Smatana, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme