Na úřady práce přichází už druhá generace nezaměstnaných

Úřady práce potvrzují nový fenomén. S plněním základních povinností mají velké problémy už i nejmladší nezaměstnaní do 20 let, a tak přicházejí o sociální podporu. Je to vlastně už druhá generace, protože jejich rodiče jsou bez práce často i několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Já nikdy pracovat nebudu.“ Jedna věta natočená před úřadem práce a dost možná začátek generačního příběhu. Příkladem za všechny je okres Frýdek-Místek. Každý čtvrtý nezaměstnaný do 20 let musí odejít z evidence a nedostane žádné peníze. I když by mohl, nedělá v podstatě vůbec nic, potvrzuje Petr Ulrich z právního a kontrolního odboru.

„Nedostaví se na úřad práce ve stanovenou dobu, neoznámí, že má nemocenskou, neprojedná zprostředkované zaměstnání. Evidence na úřadu práce není povinná, takže záleží na nich, jak se rozhodnou,“ říká Petr Ulrich.

Podobné případy zažívají dnes a denně i personální agentury. Zástupkyně jedné z nich nám popsala, jak to vypadá v praxi:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Knitla o mladých nezaměstnaných.mp3

„Oni projeví zájem, domluvíme si s nimi osobní schůzku a mnohdy se nejenže nedostaví, ale ani se neomluví. Když jim pak zpětně voláme, položí telefon,“ vysvětluje.

Dagmar Petříková z Úřadu práce ve Frýdku-Místku v tom vidí i strach z neúspěchu a téměř žádnou sebedůvěru. Pomoci se dá podle ní ale téměř každému, pokud má aspoň nějaké předpoklady.

„Máme zkušenosti, že pokud lidé mají snahu, rekvalifikaci vždycky dokončí a výrazně jim to pomůže uplatnit se na trhu práce,“ říká Dagmar Petříková.

Nejde přitom jen o nejmladší nezaměstnané. Velké procento sankčně vyřazených hlásí úřady práce i v kategorii do 30 let. Ve Frýdku-Místku je to dokonce každý druhý. Podle úředníků se v žádném případě nedá spoléhat na to, že by legislativa vyšla těmto lidem vstříc. Právě naopak.

Martin Knitl, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme