Kancléřka Merkelová byla před rokem podruhé zvolena do úřadu

Přesně před rokem byla Angela Merkelová podruhé zvolena kancléřkou. Teď se spekuluje, jestli se jí podaří v úřadu vydržet do konce volebního období. Bilance černo-žluté německé vládní koalice totiž není vůbec příznivá. Provázejí ji protivládní protesty, zdražování cen a propad preferencí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Němečtí voliči vystřízlivěli. Vláda CDU-CSU-FDP se často zmítá ve vlastních sporech. Preference jí klesají, především FDP se pohybuje na hranici volitelnosti.

Opozice vládě vyčítá, že není schopna posunout Německo dopředu. Ekonomické ukazatele jsou přitom lepší než se čekalo, ekonomika roste a nezaměstnanost klesá.

Kancléřka Merkelová však čelí kritice, že často postrádá dřívější tah na branku, že Německo ztrácí pozici na evropské scéně.

Křesťanské demokraty znepokojuje i narůstající lidový odpor. Především projekt stuttgartského nádraží a prodloužení provozu jaderných elektráren přivádí do ulic stále větší počet demonstrantů.

Klára Stejskalová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme