V Zubrnicích obnovili muzeální železniční trať

Malebná, skoro pohádková budova nádraží v Zubrnicích na Ústecku je dnes svátečně vyzdobená. Po mnohaletém úsilí se totiž podařilo obnovit romantickou trať, která odtud vede do nedalekého Velkého Března a dál do Ústí nad Labem. Vznikla tak první muzeální železnice u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce nádraží Zubrnice

Rekonstrukce nádraží Zubrnice | Foto: Zubrnická museální železnice

„Ta železnice je chráněná kulturní památka. Je velmi obtížné skloubit historickou část se současnými podmínkami a nároky provozu, což se tady podařilo,“ uvedl Jiří Střecha z Národního technického muzea.

Tomu ale předcházela dlouhá cesta, která začala krátce po uzavření trati v roce 1978. Tehdy se parta nadšenců rozhodla trať a zubrnické nádraží zachránit. Postupně na něm vybudovali muzeum železnice. V roce 2008 se jim po patnáctiletém úsilí podařilo trať odkoupit a zařídit vše potřebné pro její provoz.

„Měla by sloužit k dopravě turistů. Provoz by měl kopírovat turistickou sezónu, to znamená od jara do podzimu,“ řekl předseda sdružení Zubrnická muzeální železnice Martin Kašpar.

Zatím je možné se svézt dnes, v sobotu 30. a v neděli 31. října.

Veronika Kindlová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme