Evropská komise žaluje Česko kvůli nákupu letadel CASA

Česko bude čelit žalobě za nákup vojenských dopravních letadel CASA. U Soudního dvora Evropské unie Českou republiku zažalovala Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Nelíbí se jí, že české ministerstvo obrany nakoupilo před dvěma lety letadla bez výběrového řízení. Podle Komise tak porušilo unijní pravidla hospodářské soutěže.

Ministerstvo nakoupilo čtyři taktická letadla CASA na jaře 2008 za 132 miliony eur. Dodavatele letadel vybralo, aniž by vypsalo výběrové řízení. Tím podle Evropské komise tedy strážkyně evropského práva - narušilo volnou hospodářskou soutěž.

Bez vypsání tendru by mohlo ministerstvo obrany nakoupit jen zařízení, pokud by uspořádání obchodní soutěže ohrozilo bezpečnostní zájmy státu. To podle Komise Česká republika neprokázala, a proto se rozhodla Česko zažalovat. Pokud Soudní dvůr Evropské unie uzná, že Česko porušilo pravidla hospodářské soutěže, může uložit vysokou pokutu.

Premiér Petr Nečas postup ministerstva obrany obhajoval.

„Pozice ministerstva obrany je taková, že jsme příslušným a správným způsobem využili výjimek z příslušné směrnice,“ uvedl Nečas pro Radiožurnál.

Ani avizovaná pokuta by nemusela jako trest stačit. Není vyloučeno, že by armáda dokonce musela nakoupená letadla vrátit a zaplatit s tím spojené sankce jejich dodavateli.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme