Vesmírný turismus urychlí změny klimatu

27. říjen 2010
Monitor

Počítačové simulace ukazují, že rozvoj vesmírného turismu může ovlivnit teploty kolem rovníku i na pólech, vyvolat větší tání polárních oblastí a v některých oblastech snížit množství ozónu.

Komerční vesmírné lety se v dohledné době zřejmě stanou realitou. 23. října letošního roku v Novém Mexiku vznikla první přistávací dráha a jen o pár dní dříve úspěšně dokončila testovací let vesmírná loď společnosti Virgin Galactic. Vědci si však pokládají otázku, co by rozvoj komerčních letů do vesmíru udělal s atmosférou. Jako palivo se obvykle používá směs kerosinu a tekutého kyslíku. Je však možné, že některé společnosti přejdou na ekonomičtější motory, které spalují syntetické uhlovodíky a oxid dusný. Tyto hybridní motory však produkují více černých sazí, které mohou ve stratosféře přetrvávat 3 až 10 let.

Vědci spočítali, že plánovaná tisícovka letů ročně by atmosféru „obohatila“ přibližně o 600 tun sazí, které by se šířily z oblasti Nového Mexika. Počítačové simulace ukazují, že vrstva černých sazí ve stratosféře by pravděpodobně způsobila pokles teplot o 0,4 stupně Celsia v tropech a subtropech, zatímco teploty na pólech by se zvýšily o 0,2 až 1 stupeň Celsia, což by urychlilo tání ledu. V tropech a subtropech by také pokleslo množství ozónu, které by se naopak zvýšilo v polárních oblastech. Tyto výsledky jsou velmi překvapivé a vědci se celý mechanismus pokoušejí lépe pochopit. Zatím se zdá, že saze stratosféru ohřívají a zesilují proudy, které ženou vzduch od rovníku k pólům.

Zdroj: Nature News, NewScientist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.