Opice, kterým prší do nosu

27. říjen 2010
Monitor

V Barmě primatologové objevili dosud neznámý druh nosaté opice langura. Ten se pravděpodobně rovnou zapíše na seznam kriticky ohrožených druhů: jeho populaci tvoří nanejvýš 330 zvířat.

Opice langury s pozdviženým nosem známe z Vietnamu a Číny. Nově popsaný druh, který dostal jméno Rhinopithecus strykeri, je však první, který žije v Barmě. Místní lidé jej dobře znají a říkají mu „mey nwoah“, což znamená opice s obráceným obličejem. Je to výstižné, protože tváři langurů dominuje výrazný horní ret a nahoru ohrnuté nozdry. Podle místních legend není těžké tyto opice najít – stačí si počkat na déšť. Langurům prší do nosu a začnou hlasitě kýchat. Deštivé dny prý proto většinou stráví s hlavou mezi koleny.

Mezinárodní tým primatologů našel nový druh langurů v horském pralese severovýchodní Barmy. Místní lovci říkají, že opice tráví letní měsíce ve vyšších nadmořských výškách a v zimě, když jim sníh omezí zdroje potravy, přicházejí do okolí vesnic. Oblast výskytu langurů Rhinopithecus strykeri je geograficky izolovaná, což vysvětluje, proč jsme o nich nevěděli již dříve. Dalším důvodem může být jejich extrémní vzácnost: velikost populace vědci odhadují na pouhých 260 až 330 zvířat.

Zdroj: ScienceDaily, ScienceNow

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.