Francouzi opět protestovali proti důchodové reformě

Francouzi byli dnes znovu v ulicích a na mnoha místech se stávkovalo. Odbory se snaží do poslední chvíle zastavit důchodovou reformu, která je podle nich nespravedlivá. Zákon ale už schválil Parlament, vláda neustupuje a čeká, že protesty postupně zeslábnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi vyšli protestovat do ulic Paříže

Francouzi vyšli protestovat do ulic Paříže | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

"Naše hnutí neztrácí dech, jen dostává jinou podobu," hájí nižší účast v ulicích šéf odborové centrály CGT Bernard Thibault. Sám jde v čele jednoho z průvodů. Říká, že cílem dnešních demonstrací a stávek je přimět prezidenta Sarkozyho, aby představitele odborů přijal.

Protesty například v hlavním městě byly asi o polovinu slabší oproti minulému týdnu. Policie napočítala 31 tisíc, odbory 170 tisíc lidí v ulicích hlavního města. Mnozí stávkující nepracují už od 12. září a je na nich znát únava.

Schválený zákon, který zvyšuje hranici odchodu do penze o 2 roky ještě posoudí Ústavní rada. Vstoupí v platnost zřejmě v polovině listopadu.

Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme