Změny v Lisabonské smlouvě: Dlužné státy by čekal postih

Evropská unie je odhodlaná změnit Lisabonskou smlouvu kvůli zavedení trvalého záchranného mechanismu pro země eurozóny, které by se ocitly na pokraji státního bankrotu podobně jako Řecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Podle blízkého zdroje summitu sedmadvacítky chce jednáním s členskými státy o možné změně EU pověřit stálého předsedu Evropské rady Hermana van Rompuye. Výsledky konzultací má přednést na příštím summitu v prosinci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska o plánovaných sankcích pro zadlužené státy

Země s vysokým rozpočtovým schodkem nebo státním dluhem, které by tento jihoevropský stát následovaly, by Evropská unie tvrdě trestala. Na schůzce v Bruselu se na tom podle vysoce postavených diplomatů dohodli evropští lídři.

Řada expertů zároveň pochybuje, že tresty budou účinné. Podobná pravidla v Unii platí už dnes, ale téměř nikdy nebyla použita. Pokuty se týkají jen zemí platících eurem.

Tresty pro země Unie s vlastní měnou Evropská komise teprve navrhne. Čeká se, že Češi a další státy by v případě rozpočtové nekázně přišli o peníze z evropských fondů.

Lisabonská smlouva začala platit teprve v prosinci roku 2009.

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme