V Drážďanech začínají Dny česko-německé kultury

V Drážďanech dnes odstartuje největší přehlídka českého umění a kultury v zahraničí. Koncerty, přednášky, přátelská setkání na česko-německé hranici nabízejí už dvanácté Dny česko-německé kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Architektura Drážďan

Architektura Drážďan | Foto: DWT, Ch. Muench

Jak slibují pořadatelé, a jak ukázaly předchozí ročníky, Dny české a německé kultury jsou skutečně aktivní kulturní výměnou.

Spolupráce mezi kulturními organizacemi, umělci a také publikem na obou stranách česko-německé hranice se rok od roku těší většímu zájmu. Na německé straně se čeští umělci letos představí v 60 akcích od koncertů vážné hudby, po džez, soul, autorská čtení, přednášky i například společnou bohoslužbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jarmila Krejčíková mluvila v Ranním Interview o Dnech německo-české kultury

„Letošní ročník se bude odehrávat na osmnácti místech v euroregionu Elbe Labe. Jde o širokou přehlídku toho, čím žije česká i německá kultura. Ať už se jedná o vážnou hudbu, zmínila bych třeba klavíristu Ivo Kahánka nebo Roberta Kapra, či folk, kde mohu zmínit třeba soubor Hradišťan. Budou se také promítat filmy, jako třeba Příběhy obyčejného šílenství, ale i méně známé filmy. Budeme mít ale i divadelní představení a čtení z knih autorů, zabývající se problematikou soužití Čechů a Němců,“ uvedla generální konzulka Jarmila Krejčíková.

Zájem je větší na straně Němců

Festival se koná podvanácté a těší se mimořádnému ohlasu. „Jsem překvapena obrovským zájmem, který můžu po celém Sasku sledovat. Programy skutečně mají široký ohlas u publika a celá řada koncertů je beznadějně vyprodaná,“ potvrdila generální konzulka.

Zatím však prý převažuje větší zájem na straně Němců: „V Sasku má festival větší tradici a je považován za vyvrcholení kulturní sezony. Na české straně si teprve razí cestu ke svým divákům, nicméně i náš festival, Dny česko-německé kultury, má velký ohlas.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální konzulka Jarmila Krejčíková mluvila o Dnech česko-německé kultury i na Rádiu Česko

Smyslem akce je nejen prezentace české a německé kultury. Dalším důležitým aspektem je i posílení vzájemných vazeb a setkávání.

„Oba aspekty jsou v této přehlídce, která patří k největším v Evropě, zastoupeny. Nejde jen o to, aby se prezentovala tzv. vysoká kultura, ale i o to, aby byla vytvořena platforma pro to, aby i mladí a začínající umělci z obou stran hranice našli společnou řeč,“ myslí si generální konzulka.

Se Sasy mají navíc Češi do jisté míry společnou historii, společnou komunistickou minulost. Před dvaceti lety jsme zažívali euforii z pádu režimu.

„Máme k sobě blízko právě kvůli tomu společnému osudu a díky znalostem mechanismů, kterým byla společnost vystavována. O co je někdy pro lidi ze starých spolkových zemí nevysvětlitelné, tady vysvětlovat nemusíme. Naše přítomnost v Sasku u hospodářská je brána zcela samozřejmě,“ dodala Krejčíková.

Klára Stejskalová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme