Turecko slaví Den vzniku republiky

Jen o den později než Česko slaví svůj Den vzniku republiky také Turecko. Vojenské přehlídky, koncerty ale i průvody studentských dechovek připomínají rok 1923, kdy oficiálně vzniklo Turecko jako samostatný stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy Dne vzniku republiky v Turecku

Oslavy Dne vzniku republiky v Turecku | Foto: Julie Urbišová

Studentské kapely jedna přes druhou hrají pochody, procházejí městem a poutají pozornost všech okolo. Den republiky, který v Turecku připadá na 29. října, se v některých městech slavil už včera. Největší oslavy chystané v Istanbulu se zase odložily až na neděli, to všechno kvůli předpovědi počasí, která hlásila silný déšť.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současných problémech Turecka na pozadí oslav Dne vzniku republiky mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová

V Antalyi se už včera na Ataturkově náměstí sešli studenti ze středních škol, místní politici, vojáci základní služby i všichni jejich důležití nadřízení. Uniformami se to tu jen hemží. Den republiky si většina tureckých měst připomíná slavnostními průvody, přehlídkami vojáků a nejrůznějšími proslovy.

„Tento svátek je moc důležitý, po letech bojů nám přinesl nezávislost, a proto jsou to oslavy vždycky velkolepé a my se jich aktivně účastníme. Není to pro nás jen den volna. Samozřejmě nejvíc si připomínáme zásluhy Ataturka, který se o Turecko zasadil,“ říká Rešit Öztürk, který letos slaví velmi originálně. V blízkosti přeplněného náměstí vystavuje společně s několika kolegy své měděné rytiny.

Jejich téma je jediné – Ataturk a jeho boj za nezávislost. Na obrazech jsou různé výjevy z života zakladatele Turecka, nejvíce jej zobrazují jako vojáka ve válce za nezávislost, která se rozpoutala po skončení 1. světové války a rozpadu Osmanské říše.

Skupina amatérských umělců vystavuje venku na ulici zhruba dvacítku poměrně velkých obrazů, nabízejí je v přepočtu za čtyři až dvanáct tisíc korun.

„Obecně se v Turecku mnoho umělců Ataturkem stále zabývá, je naším opravdovým hrdinou a my mu takto skládáme hold,“ vysvětluje Hülya Konu a dodává, že o takové obrazy je stále zájem, protože snad každá domácnost má doma nějaký Ataturkův portrét.

Jiná kolegyně mezitím obrazy utírá papírovými utěrkami, začíná na ně pršet. I vojenská kapela dohrává svůj poslední pochod a lidé se rozcházejí. Přívalový déšť zastihl i náměstí v Antalyi, které je během několika minut vylidněné.

Turecko ale slaví 87. let své nezávislosti i aktuální debatou o tom, nakolik ještě v této zemi převládají ideje jejího zakladatele a co by asi současnému Turecku a jeho problémům řekl samotný velký Ataturk.

Jan Piroch, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme