Na schůzce evropských lídrů vypukla hádka o výši rozpočtu EU

Evropští lídři se ostře pohádali o výši rozpočtu Evropské unie. Na večeři s předsedou Evropského parlamentu prý létala vzájemná obvinění, jaké na podobných schůzkách už dlouho nikdo neslyšel. Píše to internetový server EUObserver. Evropský parlament chce evropský rozpočet na příští rok zvýšit skoro o šest procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropští lídři na summitu EU v Bruselu

Evropští lídři na summitu EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Spousta zemí Unie je ale proti. Podle nich by měl v době rozpočtových škrtů šetřit i Brusel. Rozpočet by se podle nich měl zvýšit jen o necelá tři procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech mezi lídry evropských států mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Předseda Parlamentu Jerzy Buzek prý prohlásil, že každý, kdo je proti šestiprocentnímu navýšení, je proti Evropě. Na to měl rozčileně reagovat britský premiér David Cameron: „Počkejte, já doma seškrtal výdaje na policii, jsem snad kvůli tomu proti policistům?“

Přidala se i německá kancléřka Angela Merkelová: „Já snížila německý rozpočet, jsem snad protiněmecká?“

Ke schválení evropského rozpočtu bude ale nakonec potřeba souhlas členských států i Parlamentu.

Není to ovšem jediný spor, který se na summitu EU rozhořel. Další se týká důchodových reforem, hlavně v nových členských státech. Ty chtějí, aby se tyto náklady započítávaly při posuzování výše jejich rozpočtového schodku. Kdyby to tak nebylo, tak státy jako Česko, Polsko nebo Maďarsko by měly uměle vysoký rozpočtový schodek a mohly by za to platit vysoké pokuty.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme