Pražská zoo má nového orangutana

29. říjen 2010

Dvanáctiletý samec Padang zvaný Pady přijel do Prahy ve čtvrtek 28. října z britského Chesteru. V Zoo Praha se stane základem nového chovného páru. S budoucí partnerkou Mawar nahradí současnou dvojici orangutanů sumaterských - samce Kamu a samici Upitu, kteří již nemají společně šanci na další rozmnožení.

„Transport Padanga začal v úterý odpoledne, do zoo dorazil přepravní kamion v noci ze středy na čtvrtek. Vykládání proběhlo ve čtvrtek ráno, mezi sedmou a půl devátou,“ popisuje dění kurátor savců Pavel Brandl. „Pady spolupracoval, přešel z bedny do bedny jen s malým váháním. V novém prostředí pije bez problémů, během dne se i najedl kousky ovoce.“

Padang strávil první den v malé ložnici. Nicméně chovatelé věří, že již během pátku by se mohl seznámit s prostornou expozicí Indonéské džungle. V následujících dnech pak nového samce čeká přivykání na vrchní chovatelku Denisu Ryškovou.

V blízké době přibude k Padangovi samice Mawar. Ta přijede ze zoologické zahrady na ostrově Jersey, který leží mezi Francií a Británií v Lamanšském průlivu. Do pražské zoo se nastěhuje i se svou pětiletou dcerou.

Přesun Padanga do expozice

Pražskou zoo opustí samice Upita - výměnou půjde do Jersey. Devětatřicetiletý pražský rodák Kama v Zoo Praha zůstane. Aby však soužití Kamy a nového páru nebylo problematické, bude mít v pavilonu Indonéská džungle vyčleněný svůj vlastní prostor.

Smyslem výměny chovného páru je snaha o rozšíření skupiny orangutanů sumaterských v Zoo Praha. Zatím je ale ještě předčasné odhadovat, kdy by se Pražané mohli dočkat nových přírůstků.

Orangutany sumaterské chová pražská zoo od roku 1961. Samec Kama byl prvním orangutanem, který se narodil v historii zoologických zahrad v tehdejším Československu. Orangutani sumaterští patří ke kriticky ohroženému poddruhu lidoopů. Podle posledních odhadů žije na Sumatře méně než 5 000 jedinců. Důvodem je těžba dřeva, zakládání plantáží palmy olejné a výstavba silnic.

autor: Zoo Praha
Spustit audio