Zákon o snížení platů ústavních činitelů jde do druhého čtení

Vláda neuspěla ve sněmovně s návrhem, aby snížení platů ústavních činitelů schválili poslanci už v prvním čtení. Postavili se proti tomu sociální demokraté, a novela tak jde do druhého čtení. Vládní návrh počítá s tím, že se platy poslanců, senátorů i ministrů sníží o pět procent a zůstanou stejné do roku 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Předloha se týká i soudců a státních zástupců, soudcům by se ale měly platy snížit pouze pro příští rok. Návrhem se teď bude zabývat rozpočtový a ústavně-právní výbor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížení platů ústavních činitelů mluvili na Radiožurnálu poslanci Kateřina Klasnová z Věcí veřejných a Jeroným Tejc z ČSSD

Základní plat poslanců a senátorů by měl v příštích letech dosahovat 56 000 korun, což je o 3000 méně než letos. Základní plat ministrů by pak měl klesnout ze 112 500 na 106 800 korun. Na této hodnotě by měly jejich mzdy zůstat po celé volební období, tedy až do roku 2014.

„Je třeba si uvědomit, že platy byly zmraženy a pět procent se škrtá již ze zmraženého platu. Loni se navíc škrtaly další čtyři procenta. Vláda chystá také patnáctiprocentní zdražení poslaneckých náhrad. Když si tedy vezmete například poslance za Moravskoslezský kraj, bude se jednat o částku zhruba 14 300 korun,“ říká Kateřina Klasnová, místopředsedkyně sněmovny z Věcí veřejných.

Jinak tomu bude u soudců, těch by se mělo snížení mezd týkat jen příští rok. Vláda tím akceptovala rozhodnutí ústavního soudu, který upozornil na zvýšenou ústavní ochranu soudců.

Státní zástupci

Opozici se nelíbí, že se stejné ochraně a tedy i snížení platů jen na jeden rok, netěší i státní zástupci. Ti na tom totiž budou stejně jako poslanci nebo senátoři, protože k jejich stížnosti se Ústavní soud ještě nevyjádřil.

Sociální demokraté proto hned na začátku projednávání zákona vetovali jeho schválení v prvním čtení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snižování platů ústavních činitelů mluvili na Radiožurnálu Jeroným Tejc z ČSSD, člen Ústavně-právního výboru poslanecké sněmovny a stínový ministr vnitra a Petr Tluchoř, předseda Poslaneckého klubu ODS

„My se s vládou shodujeme na tom, že je třeba zkrátit platy politikům, což také podporujeme. Podpořili jsme také zkrácení lhůt tak, aby bylo možné projednat zákon do konce roku. To, s čím jsme nesouhlasili, je to, aby se snižovaly platy státním zástupcům v takové míře, jak je to navrženo. Reálně by jejich platy klesly bez ohledu na to, jak rostly či klesaly platy ve veřejné sféře, od roku 2002 o 26 procent. Takto výrazný pokles si státní zástupci nezaslouží,“ vysvětluje stínový ministr vnitra a poslanec ČSSD Jeroným Tejc a dodává:

„Důvodem, proč jsme zablokovali zkrácené řízení je to, aby mohly být podávány pozměňovací návrhy, abychom mohli zabránit snížení platů státních zástupců v míře, jak je navrženo.“

„Nám se také situace kolem státních zástupců nelíbí, proto bude naše šéfka Ústavněprávního výboru Karolína Peake ve výboru iniciovat stabilizaci situace. Musíme na toto téma vyvolat velmi citlivou debatu. Dalším aspektem je také to, že vláda o této věci neměla s kým jednat. Renáta Vesecká byla odvolána, což nejen já kvituji s potěšením. Nebyl zde nikdo, kdo by se bil za práva státních zástupců. Nyní je zde nově navržený státní zástupce Zeman,“ podotýká Klasnová.

„Rozumíme tomu, že to není úplně nejšťastnější, ale v tuto chvíli je správné dát jasný signál o tom, že celá společnost dýchá spolu a není vhodné z toho kohokoliv vyčleňovat. Proto vládní návrh podporujeme. Následující rok je ale vhodný na to, abychom o tom diskutovali,“ doplňuje Petr Tluchoř, předseda Poslaneckého klubu ODS.

Martina Mašková, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme